Live-published photos and videos via Shootitlive

«Skam» og Julie Andem er årets «Peer Gynt»

«Skam» får prestisje-pris: Derfor sa hun stopp etter fire sesonger

Hylles av statsministeren og tidligere «Gynter».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GÅLÅ/OSLO (Dagbladet): I april ble det kjent at den allerede prisbelønte NRK-serien «Skam», med regissør Julie Andem i spissen, henter hjem Peer Gynt-prisen.

- Det er veldig, veldig gøy, sier Julie Andem til Dagbladet.

- Når vi leser på lista over tidligere vinnere er det veldig store navn på den, og ingen av oss skjønner at vi er på den lista. Vi ser på oss selv som en ganske liten redaksjon, og jeg tror ennå ikke vi har skjønt det. Jeg venter ennå på at det skal gå opp for meg og oss hvor stor «Skam» er blitt, sier Andem.

Saken fortsetter under bildet.

<strong>HAR FERIE:</strong> Etter flere intense år med «Skam»-skriving og -innspilling har Julie Andem ferie fram til 1. oktober. Hun vet ikke hva hennes neste prosjekt er. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
HAR FERIE: Etter flere intense år med «Skam»-skriving og -innspilling har Julie Andem ferie fram til 1. oktober. Hun vet ikke hva hennes neste prosjekt er. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Overveldende oppmerksomhet

Peer Gynt-prisen er blitt delt ut siden 1971. Blant tidligere vinnere av prisen finner vi Einar Gerhardsen, Marit Bjørgen og Jens Stoltenberg, Kronprinsesse Sonja og Thorbjørn Egner, for å nevne noen. I fjor var det Deeyah Khan som vant.

«Skam»-fans har ønsket seg flere sesonger av den prisbelønte serien.

- Hvorfor ble det bare fire sesonger?

- Det er mange grunner til det. Men det var veldig mange mennesker som var involvert i «Skam,» og veldig mange av dem er veldig unge, sier Andem.

- Det er jo en overveldende oppmerksomhet som prosjektet har fått fra hele verden og det er bra for alle involverte å gå tilbake til et roligere liv. Jeg er ganske sikker på at «Skam» ble avsluttet på riktig tidspunkt, sier Andem.

<strong>PÅ VINSTRA:</strong> (Fra venstre) Christian Mikkel Dobloug, daglig leder av Peer Gynt-gården i Vinstra, Stein B. Olsen i Visit Lillehammer, Julie Andem og Marianne Furevild, Skam-produsent i NRK. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
PÅ VINSTRA: (Fra venstre) Christian Mikkel Dobloug, daglig leder av Peer Gynt-gården i Vinstra, Stein B. Olsen i Visit Lillehammer, Julie Andem og Marianne Furevild, Skam-produsent i NRK. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Hun vet ikke hva hennes neste prosjekt er. Inntil 1. oktober har hun ferie. «Skam» ble opprinnelig laget på oppdrag for NRK, som ville lage noe for 16-åringer.

Endret karrieren

- «Skam» ble til i forlengelsen av den researchen vi gjorde med ungdommer selv. Vi forsøkte å finne ut hva ungdom kunne trenge, hva vi kunne gi dem, sier Andem.

- Hvordan har «Skam» endret livet ditt?

- Det har jo forandret karrien min, når det gjelder jobbtilbud, sier Andem, som ikke vil avsløre hvem som har kommet med tilbud.

- Og privat?

- Ulike venner og familie har ikke sett meg så mye de siste to årene, sier regissøren, som ikke liker så godt å snakke om privatlivet.

- Er du redd for at du skal forbindes med «Skam» for alltid, bli «Skam-Julie», etter dette?

- Nei, jeg står jo ikke foran kamera. Hvis jeg sluttet å jobbe nå blir jeg antageligvis det. Men jeg håper jo jeg skal lage andre ting i mitt liv. Men hvis jeg hadde forblitt hun som laget «Skam», ville jeg være fornøyd med det, sier Julie Andem.

Favorittscene

Hun avslører sin favorittscene:

- Jeg har mange, men det er en scene jeg elsker og som jeg tror jeg aldri blir lei av. Det er sesong to, episode tre, der Willliam kommer ut av bilen i skolegården, hvor Yakuza-gutta har vært i slåsskamp og William går forbi Noora. Den scenen er veldig kul, sier Andem.

Hun forteller at inspirasjonen bak scenen var at hun så en guttegjeng en søndag morgen på Majorstua.

- To hadde blåmerker, og de var så stolte. Jeg tenkte at det her er gøy, fordi det er så sant. Det ligger i den scenen, at de er de kuleste i verden fordi de kommer ut av bilen med de blåmerkene, sier Andem.

Bukkeritt

Erna Solberg overrakte Peer Gynt-prisen til Julie Andem på Gålå, ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen, der forestillingen med blant andre far og sønn Oftebro blir spilt hver kveld.

- Jeg sier som Håkon Moslet, redaksjonssjef for «Skam» i NRK, da han ble kjent at «Skam» får årets Peer Gynt-statuett: «Skal har vært et vanvittig bukkeritt», sa statsministeren.

Hun mener at årets vinner deler flere likehetstrekk med nasjonalfiguren Peer Gynt.

- Det er flere likhetstrekk, begge handler om å drømme og de reflekterer over nordiske verdier. De bringer begge fram dagligdagse problemer og gir dem universell relevans, sa Erna Solberg.

Hun er imponert over det store nedslagsfeltet serien har fått, som ringer i et norsk vann til bølger på et internasjonalt hav.

- «Skam» siktet smalt, men fikk hele verden som nedslagsfelt, sa statsministeren.

Julie Andem takket for prisen og poengterte at den kunne ikke ha vært laget andre steder enn i NRK - og ved å vise til de mange epostene hun får fra hele verden.

- Mange ytrer at de håper at deres land en gang skal bli like raust og fritt som vårt, sa Andem.

Gjenkjennelig

Til Dagbladet sier statsministeren at hun ikke har sett alle sesongene av «Skam», men at hun har sett en del av episodene i alle sesongene.

- Det er en veldig god beskrivelse av ungdomstid. Jeg kan kjenne meg igjen fra min tid. Og jeg har barn i samme alder og ser at det relaterer til dem. «Skam» er først og fremst gjenkjennelig.

Solberg mener det viktigste med «Skam» er at ungdom får en stemme i sin tid.

- Serien er noe de kan relatere til. Det er en norsk serie, ikke amerikansk, som forteller om en hverdag som vi alle kan kjenne igjen, sier statsministeren, som også trekker fram solidariteten mellom ungdommene i serien.

Hylles av tidligere «Gynter»

Peer Gynt-vinnerne fra 1985, Bobbysocks-jentene Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen, ønsker «Skam»-universet velkommen inn i Peer Gynt-klubben:

- «Skam» var min favoritt til å vinne i år, sier Hanne Krogh, mens Bettan legger til:

- For en kraft Julie Andem har i sitt hjerte. Hun formidler jo det vi alle vil være en del av. «Skam» er imponerende.

I 1998 var det Kvinnelandslaget i håndball under ledelse av Marit Breivik som fikk Peer Gynt-statuetten.

- Det er helt fantastisk det Julie Andem har prestert. De har nådd langt med sitt budskap, sier Marit Breivik til Dagbladet.

Forfatter Jostein Gaarder ble en Peer Gynt i 1996, og er målløs beundrer av årets vinner.

- Årets kandidat, «Skam», vinner helt fortjent. Det er en eventyrlig historie. Og likheten mellom Skam og Peer Gynt her helt opplagt, sier Gaarder.

«Skam»-skuespillerne Adam Ezzari og Ina Svenningdal var begge til stede på Gålå i dag. Ezzari, som også er artist, framførte låta «Ikke noe press», mens Svenningdal var konferansier under prisutdelinga.

- Kjempestas at vi fikk prisen, og det er veldig stas å være her og motta den, sier Svenningdal til Dagbladet.

Hun får støtte av Ezzari:

- Jo, det er en stor ære.

- Eksklusiv gruppe

- Det er en meget eksklusiv gruppe av mennesker som alle har vært flotte forbilder og rollemodeller, sier Olemic Thommessen, leder for nominasjonskomiteen i ei pressemelding.

I pressemeldinga fra Peer Gynt blir «Skam» beskrevet som en serie med sterke, komplekse og dype karakterer som sjelden eller aldri er blitt vist på norsk tv. De skriver videre at serien også er velskrevet, og virker utrolig naturalistisk.

«Årets Peer Gynt» skal gå til en institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet.

Suksessen til ungdomsserien har sørget for nettopp dette, ved både å ha fått strålende kritikker og nådd ut til et bredt publikum, hjemme og i utlandet.

- Stolte og glade

«Skam» har særlig fått ros for å ta opp viktige temaer som overgrep, voldtekt, homofili, kulturforskjeller og press i ungdomsmiljøer på en opplysende og nyskapende måte, og er solgt videre til land som Danmark, Sverige, Island og USA.

- Skam har vært et vanvittig bukkeritt. Så slik sett er det kanskje logisk at Julie nå får Peer Gynt-prisen, sa redaksjonssjef for «Skam» Håkon Moslet, da det ble kjent at NRK-serien vant.

Han sier at gjengen bak serien er både stolte og glade over den anerkjennelsen de nå får fra stortingsrepresentantene.

Den nettbasert dramaserien handler om livet til en gjeng ungdommer ved Hartvig Nissen videregående skole i Oslo. Fjerde og siste sesong ble sendt i vår.

Skam har tidligere vunnet Nordens språkpris for 2016, prisen for beste programserie og årets nyskaping under Gullruten 2016. De fikk også prisen «Digital Online Award» av bransjetidsskriftet C21 i Storbritannia.

SKAM: Under finalefesten for Skam avslørte Ulrikke Falch til Dagbladet at hun hadde drukket halvannen flaske med vin før hun spilte inn den første sexscenen med William. - Jeg håper ikke NRK blir saksøkt nå, ler den unge skuespillerstjerna. Video: Marie Røssland / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer