DEBATT

Debatt: Språk

«Skam» fører Norden sammen

«Skam»-feberen herjer i Norden. Først og fremst blant ungdom, men også alle andre aldersgrupper er angrepet.

PRISBELØNT: Under Gullruten i Bergen i mai fikk NRK-serien «Skam» tre priser, årets nyskapning, beste tv-drama og beste nye programserie. Nå får serien skryt av Riksmålsforbundet for å ha skapt ny interesse for nabospråkene i Norden. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
PRISBELØNT: Under Gullruten i Bergen i mai fikk NRK-serien «Skam» tre priser, årets nyskapning, beste tv-drama og beste nye programserie. Nå får serien skryt av Riksmålsforbundet for å ha skapt ny interesse for nabospråkene i Norden. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nei, det innebærer ikke at store deler av befolkningen har begynt å dyrke en nedverdigende side av seg selv eller har avslørt seg selv som mislykkede, udugelige eller umoralske individer. Det dreier seg rett og slett om at den norske dramaserien fra NRK har gjort et ungt, nordisk publikum interessert i nabospråkene.

Bekymringen har lenge økt over at vi blir stadig dårligere til å kommunisere med våre naboer på våre respektive morsmål. Flere enn jeg har nok opplevd å spørre en danske om noe på tydelig, klart uttalt norsk og fått svaret «Hva-be’ha?». Så har du gjentatt spørsmålet og fått det samme «Hva-be’ha?» igjen. Og ved tredje forsøk endelig resignert etter et «ja, ja» og slått over på engelsk.

Myndighetene og Foreningen Norden har lenge strevd for å øke interessen for og forståelsen av skandinavisk språk i Norden. Svensker, dansker, islendinger og mange finner bør da kunne snakke sammen uten å ty til engelsk. Det er pinlig at filmer og fjernsynsprogrammer dubbes innen Norden. Og til tross for alle satsingene på å få oss til å forstå nabospråkene er vi blitt dårligere til å kommunisere på skandinavisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer