Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skam»-frustrasjon skapte viral hit

P3 har fått en halv million flere seere enn forventet. - Helt ellevilt.

FÅR SKRYT:  «Skam» får skryt for å sette voldtekt og overgrep på dagsordenen. Her er seriens hovedpersoner fra sesong to. Foto: NRK
FÅR SKRYT: «Skam» får skryt for å sette voldtekt og overgrep på dagsordenen. Her er seriens hovedpersoner fra sesong to. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):«#williammåsvare», «Har William svart?».

De siste døgnene har sosiale medier vært fulle av spørsmål og oppfordringer fra nordmenn, i alle aldre, til de fiktive karakterene i NRK-serien «Skam».


«Alle» lurer på hvordan det går med seriens to hovedpersoner, kjærestene Noora og William.

Viral hit Ungdomsserien har hatt rekordoppslutning den siste tida etter at den vant hele tre priser under den prestisjefylte Gullruten-utdelingen. Serien er hyllet for både å trekke fram viktig problematikk, og for sin nyskapende publiseringsform der de legger ut småklipp utover uka.

Snakkisen denne uka har vært at rollefiguren William ikke har svart på de mange henvendelsene til Noora. Frustrasjonen over hans manglende svar ble så stor at nettsida «harwilliamsvart.no» ble en viral hit på få timer.


Dagbladet har vært i kontakt med mannen bak nettsida. Han vil ikke kommentere saken, men skriver på Twitter tidligere i dag at nettsida ble vist hele 63 000 ganger på få timer.

Midt på dagen onsdag ble det lagt ut et nytt «Skam»-klipp, og trolig har nettsida som tidligere bare sa nei, har fått enda flere besøkende.


Den er nå oppdatert til Ja! (på en måte).

«Skam»-genser I tillegg er det flere som har laget spinoff-produkter som gensere med påskriften «Noora + William», «Noorhelm» eller andre varianter av seriens mye omtalte par.

Håkon Moslet, redaksjonssjef for TV i NRK P3, sier at han ikke har noe i mot de nye produktene.


- Det er veldig gøy at engasjementet rundt serien får utløp i mange uttrykksformer. Facebook-fansider, gensere eller egenredigerte videoer er en del av moderne fankultur, sier han til Dagbladet.

Moslet forteller imidlertid at redaksjonen er tatt litt på senga av den enorme interessen P3-serien har fått den siste tida.


- Vi har lenge følt at serien var bra og mente vi hadde en suksess allerede i høstferien i fjor, men så har suksessen bare økt og økt i styrke etter det, sier han.

- Vi hadde en halv million unike brukere på nettsidene våre som et veldig hårete mål, men 966 000 unike brukere var innom i forrige uke. Det er helt ellevilt, sier han.

«Obsessed» Han tror unge jenter trenger en rollefigur som Noora, og mener hun har vært viktig for seriens suksess. Moslet er likevel overrasket over det enorme gjennomslaget den unge karakteren har fått.


- En del av serieomtalen er litt dratt litt ut av sine proporsjoner. Men vi ser at serien i samme uke får folk til å diskutere hvordan unge jenter kan ta kontrollen etter en voldtekt, samtidig som om halve nasjonen er «obsessed» på forholdet mellom Noora og William, noe som jo er et klassisk kjærlighetsdrama. Serien får til mye på en gang, sier han og legger til:

- Det var aldri meningen at så mange voksne skulle se dette, det er bare en bonus. Serien er laget for ungdom, og det kommer vi til å fortsette med, sier han.

Nettet har gått varmt Ekspert på sosiale medier, Hans-Petter Nygård-Hansen, mener Norge aldri har sett et liknende engasjement rundt en dramaserie.

- Serien har truffet en nerve hos publikum, og folk elsker å snakke om det de engasjerer seg i, sier han til Dagbladet.

På nett taster folk seg varme om det fiktive parets skjebne.

- @nrknyheter Går ut ifra at dere sender ut nyhetsvarsel når William svarer? 900.000 nordmenn venter på svar her. #skam, skriver en bruker.

- Norge krever svar nå! http://www.harwilliamsvart.no #williamsvarnoora #williammåsvare #skam, skriver en annen.

- Beundringsverdig Nygård-Hansen mener publiseringsstrategien til serien har gitt den en ekstra viral drahjelp.

- De yngre setter premissene for hvordan morgendagens mediesammensetning vil se ut, og ungdommen ser mer og mer tv-innhold på mobil. Denne omveltningen er enorm og hyperrask, og det er beundringsverdig at P3-serien nå samler opp mot en million seere på nett, sier han.

Voksne diskuterer nå heftig om «Skam» skal være forbeholdt de yngre eller om det er blitt for mye skriverier om serien.

På Facebook-siden «Politiets nettpatrulje - Kripos»
hylles «Skam»-Noora for sin opptreden i klippet hvor hun gir Nikolai en real leksjon i Norges lover.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Oslo-byråd og tidligere barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) er blant dem som hyller NRK-serien «Skam» for å ta opp problematikk rundt overgrep.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!