Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Årets navn:

«Skam»-Julie kan bli «Årets navn»:
- En stor kultserie i alle verdensdeler

Nå er serieskaper Julie Andem i USA og jobber med den amerikanske versjonen av serien.

ÅRETS NAVN: Skaperen bak NRK-serien «Skam», Julie Andem, er nominert til «Årets navn» i Dagbladet. FOTO: Anders Grønneberg
ÅRETS NAVN: Skaperen bak NRK-serien «Skam», Julie Andem, er nominert til «Årets navn» i Dagbladet. FOTO: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Skam» har ikke bare vært en TV-serie på NRK, men har blitt et fenomen. Gjennom fire sesonger har serieskaper Julie Andem tatt opp temaer som overgrep, voldtekt, homofili, kulturforskjeller og press.

Med disse temaene fikk den også en plass i samfunnsdebatten. Serien har mottatt en rekke priser, særlig etter sesong tre, som handlet om Isaks vei ut av skapet.

Nå kan Andem også bli kåret til «Årets navn» i Dagbladet.

- Helt fortjent

Andem selv har svært sjelden gjort intervjuer. Via kommunikasjonsansvarlig i NRK sier hun at hun er for opptatt til å kommentere nominasjonen.

Men Håkon Moslet, redaksjonssjef for «Skam», forteller at de synes det er veldig stas at Andem er nominert.

- Jeg kan i all beskjedenhet si at jeg synes det er helt fortjent. «Skam» har satt et internasjonalt fotavtrykk. Den har vært enorm i Skandinavia, og en stor kultserie i alle verdensdeler. Vi kunne se underveis hvor folk så den, og det var seere over hele verden, sier Moslet.

Da Andem og teamet gjorde dybdeintervjuer med norsk ungdom i et halvt år, for å finne målgruppas behov, og manuset ble skrevet ut fra det.

- «Skam» ble til i forlengelsen av den researchen vi gjorde med ungdommer selv. Vi forsøkte å finne ut hva ungdom kunne trenge, hva vi kunne gi dem, sa Andem til Dagbladet i august, da hun ble tildelt «Peer Gynt»-prisen.

Serien hadde i utgangspunktet 16 år gamle norske jenter som målgruppe, men har nådd langt bredere ut, og fengslet tv-seere i alle aldre.

Amerikansk versjon

Serien har også nådd utover landets grenser, og har gått sin seiersgang i Danmark, Sverige og en rekke andre land. Nå er Andem også i gang med å lage en amerikansk versjon, som skal sendes på Facebook.

- Det at en norsk ungdomsserie får en nyinnspilling i USA har ikke skjedd før, og at det gjøres med den norske serieskaperen sier litt om hvilken tiltro de har til Julie, og hvilken posisjon serien har fått, sier Moslet.

I år ble siste episide av «Skam» sendt. Julie Andem og NRK valgte å avslutte serien etter fire sesonger. Da Dagbladet møtte Andem etter at hun ble tildelt «Peer Gynt»-prisen i august, forklarte hun hvorfor det bare ble fire sesonger.

- Det er mange grunner til det. Men det var veldig mange mennesker som var involvert i «Skam,» og veldig mange av dem er veldig unge, sier Andem.

- Det er jo en overveldende oppmerksomhet som prosjektet har fått fra hele verden og det er bra for alle involverte å gå tilbake til et roligere liv. Jeg er ganske sikker på at «Skam» ble avsluttet på riktig tidspunkt, sier Andem.

I tillegg til «Peer Gynt»-prisen, har Julie Andem og «Skam» også mottatt Frydprisen, som ble delt ut av foreningen Fri under Pride-dagene, blitt kåret til årets «Laks» av organisasjonen LGBT Danmark og mottatt Santitetskvinnenes hederspris, Frederikkeprisen. Vinneren av «Årets navn» kåres av Dagbladets redaktører og leserne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!