Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

SSB's navnestatistikk for 2016

«Skam»-navn topper navnelista

De mest populære navnene i fjor, var Nora og William

TOPPER LITA: Thomas Hayes som spilte William i «Skam». Nå topper William lista over fjorårets mest populære guttenavn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TOPPER LITA: Thomas Hayes som spilte William i «Skam». Nå topper William lista over fjorårets mest populære guttenavn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Når Statistisk Sentralbyrå (SSB) nå legger fram sin statistikk over de mest populære navnene i fjor, kan det virke som om tv-serien «Skam» har påvirket nordmenns navnevalg.

På jentesiden økte Nora populariteten suverent og tok førsteplassen. Mens William holder plasseringen fra i 2015, da navnet også toppet guttenavnlista.

Ibsen-inspirert

Nora er en kortform av Eleonora og dukket opp i kjølvannet av Ibsens teaterstykke «Et dukkehjem» som ble utgitt i 1879, ifølge SSB. Nora var lite brukt mellom 1940 og 1980, men fikk et oppsving sammen med mange andre korte jentenavn som slutter på «a».

Dermed kan ikke «Skam» være hele forklaringen på populariteten. Nora var toppnavn også i 2012 og 2014.

Fra England

William kommer fra engelske Wilhelm, som betyr «vilje» pluss «hjelm», og har lenge vært brukt i Norge. Ifølge SSB økte bruken jevnt og trutt til topp i 2015 og så videre til ny topp i 2016.

Og mens William er mest populært å bruke sør i Norge, finner vi Nora på topp i fylker både i sør, nord, øst og vest.

Når det gjelder navnestatistikken i Oslo, ligger Mohammed, med ulike skrivemåter på topp på guttesiden, mens Sofia topper jentelista.

Sofie/Sophie var det mest brukte andrenavnet for jenter i fjor. Mens SSB melder at det på guttesiden det som vanlig var Alexander/Aleksander som var det vanligste å bruke som andrenavn, fulgt av André. Mest brukte kombinasjon var Lucas André.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media