KOMMENTARER

«Skam» og «Game of Thrones» sirkler rundt samme spørsmål denne uka

To 16 år gamle jenter, to mulige voldtekter.

OFFER? Bran Stark og  «The Three-Eyed Raven» observerer ei veldig ung utgave av Lyanna Stark, med brødrene Ned og Benjen, i en scene fra episode to i den nye sesongen av «Game of Thrones».
Foto: HBO NORDIC
OFFER? Bran Stark og «The Three-Eyed Raven» observerer ei veldig ung utgave av Lyanna Stark, med brødrene Ned og Benjen, i en scene fra episode to i den nye sesongen av «Game of Thrones». Foto: HBO NORDIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Game of Thrones» og «Skam» er så forskjellige som to kvalitetsserier kan bli, men den siste uka har begge trigget ivrige diskusjoner i sosiale medier om samme tema:

To 16 år gamle jenter og hvorvidt de har blitt voldtatt eller ikke.

I «Skam» våkner Noora avkledd i en fremmed seng, uten å huske hvordan hun havnet der. Ved siden av henne ligger en gutt og ei jente hun bare så vidt kjenner. Var det mer enn vin i det glasset hun tok imot kvelden før? Skjedde det noe som ikke burde ha skjedd? Hun googler «tegn på voldtekt», og seerne diskuterer heftig - ikke bare plott, minst én seer har delt sin egen overgrepshistorie fra tenåra på fanforumet.

Det er åpenbart at serien åpner for viktige samtaler.

Det samme har sjelden blitt sagt om overgrepsscenene i «Game of Thrones», enda så mange vi har å ta av. Allerede i første episode blir 15-årige Daenerys Targaryen voldtatt av sin langt eldre brudgom. Det er en av flere scener som er framstilt som samtykkende sex i bøkene til George RR Martin, men som har blitt kraftig brutalisert på tv.

Serien har fått kritikk for å bruke voldtekt som sjokkeffekt, for å romantisere vold mot kvinner, og for å viske ut skillet mellom frivillig sex og overgrep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer