OFFER? Bran Stark og  «The Three-Eyed Raven» observerer ei veldig ung utgave av Lyanna Stark, med brødrene Ned og Benjen, i en scene fra episode to i den nye sesongen av «Game of Thrones».
Foto: HBO NORDIC
OFFER? Bran Stark og «The Three-Eyed Raven» observerer ei veldig ung utgave av Lyanna Stark, med brødrene Ned og Benjen, i en scene fra episode to i den nye sesongen av «Game of Thrones». Foto: HBO NORDICVis mer

«Skam» og «Game of Thrones» sirkler rundt samme spørsmål denne uka

To 16 år gamle jenter, to mulige voldtekter.

Kommentar

«Game of Thrones» og «Skam» er så forskjellige som to kvalitetsserier kan bli, men den siste uka har begge trigget ivrige diskusjoner i sosiale medier om samme tema:

To 16 år gamle jenter og hvorvidt de har blitt voldtatt eller ikke.

I «Skam» våkner Noora avkledd i en fremmed seng, uten å huske hvordan hun havnet der. Ved siden av henne ligger en gutt og ei jente hun bare så vidt kjenner. Var det mer enn vin i det glasset hun tok imot kvelden før? Skjedde det noe som ikke burde ha skjedd? Hun googler «tegn på voldtekt», og seerne diskuterer heftig - ikke bare plott, minst én seer har delt sin egen overgrepshistorie fra tenåra på fanforumet.

Det er åpenbart at serien åpner for viktige samtaler.

Det samme har sjelden blitt sagt om overgrepsscenene i «Game of Thrones», enda så mange vi har å ta av. Allerede i første episode blir 15-årige Daenerys Targaryen voldtatt av sin langt eldre brudgom. Det er en av flere scener som er framstilt som samtykkende sex i bøkene til George RR Martin, men som har blitt kraftig brutalisert på tv.

Serien har fått kritikk for å bruke voldtekt som sjokkeffekt, for å romantisere vold mot kvinner, og for å viske ut skillet mellom frivillig sex og overgrep.

Men akkurat dette skillet er mange seere opptatt av nå, til tross for at vi — utrolig nok — ikke har sett en eneste sex- eller overgrepsscene så langt i sesongen. Derimot begynner vi å nærme oss svaret på et av seriens største mysterier, hvem som er foreldrene til seeryndlingen Jon Snow.

Blodfansen er skråsikre på at mora heter Lyanna Stark, og at hun døde i barsel, 16 år gammel. Den antatte pappaen, kronprins Rhaegar Targaryen, utløste borgerkrig da han stakk av med henne etter en ridderturnering. Hun var nemlig lovet bort til en annen adelsmann, Robert Baratheon. Sammen med Lyannas bror Ned, ledet han et opprør mot Targaryen-dynastiet og vant.

Det høres ut som en klassisk heltehistorie om de modige ridderne som reiser ut for å redde den arme jomfruen fra dragen. Og som, når de mislykkes, i alle fall sparer ettermælet hennes for skam ved å holde tett om babyen hun fikk med kidnapperen (Ned forteller alle at Jon er hans egen sønn).

Men hva om Lyanna rømte frivillig med Rhaegar? «Game of Thrones»-fansen har funnet mange hint som peker i den retningen. Lyanna omtales som sterk og egenrådig — ikke ulik «Skam»-Noora — og definitivt i stand til å trosse familien og stikke av med en prins. Det setter krigen og ridderligheten og Jon Snows skjebne i et ganske annet lys.

Litt av en plottomdreining, for en serie som har fått bøttevis med kjeft for sine undertrykte kvinner, dersom det viser seg at den aller største helten er resultatet av at ei tenåringsjente bestemte seg for å velge sexpartner selv.

En slik plottutvikling er akkurat så typisk George RR Martin at jeg tror på den. Slik det muligens kan vise seg at heller ikke Noora har blitt voldtatt, ettersom hele «Skam»-historien er bygget rundt feilslutninger. For «Skam» og «Game of Thrones» har også det til felles: Hadde folk skammet seg litt mindre og snakket litt mer, hadde vi fått en langt kjedeligere historie.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.