DEBATT

Skam og singelliv på toppen av verden

Kan man bli frisk av denne verdensmesterlidelsen? Jeg foreslår noen ekstra jantelover.

VERDENS BESTE: Norge det eneste av 15 vesteuropeiske land hvor mer enn halvparten av befolkningen mener deres egen kultur er overlegen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VERDENS BESTE: Norge det eneste av 15 vesteuropeiske land hvor mer enn halvparten av befolkningen mener deres egen kultur er overlegen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Har Norge blitt et usjarmerende enebarn med merverdighetskomplekser? Neida, men tendensene er der tydeligvis. Nå illustrert gjennom en undersøkelse med et resultat til å bli flau av.

Norge det eneste av 15 vesteuropeiske land hvor mer enn halvparten av befolkningen mener deres egen kultur er overlegen. Dette ifølge en ny undersøkelse fra Pew Research Center som omtales i Aftenposten 30. mai. Når det kommer til enighet i uttalelsen «Folket vårt er ikke perfekt, men vi har en kultur som er bedre enn andre» er vi på topp. Sverige, Spania og Belgia befinner seg nederst på tabellen.

Thomas Hylland Eriksen har kommentert undersøkelsen overfor Aftenposten, og mener at nordmenns syn på egen kultur – at det er den beste kulturen – dels har å gjøre med vår egen rikdom. Han kommenterer videre at Norge er et velorganisert samfunn med lite korrupsjon og høy tillit. Men når man sier seg enig i at kulturen er overlegen, er det lite heldig, sier han.

– Det betyr at vi mener vi har lite å lære av andre. For eksempel av italiensk matkultur, britisk humor osv. Vi mister nysgjerrigheten, noe som fort kan skje med små, rike land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer