<strong>OVERRASKET FANSEN:</strong> Sesongen om Sana (Iman Meskini) ble den fjerde og siste i «Skam»-historien. Helt til sist i finaleepisoden (bildet) hadde serieskaper Julie Andem inkludert kommentarer fra seriens fans, noe som tok flere totalt på senga. Foto: NRK
OVERRASKET FANSEN: Sesongen om Sana (Iman Meskini) ble den fjerde og siste i «Skam»-historien. Helt til sist i finaleepisoden (bildet) hadde serieskaper Julie Andem inkludert kommentarer fra seriens fans, noe som tok flere totalt på senga. Foto: NRK Vis mer

«Skam» sesong 4

«Skam» sjokkerte Åsa og Nadia i siste episode. - Jeg både gråt og ropte

Hyllet fansen i tidenes siste «Skam»-episode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag - én dag forsinket - publiserte NRK den aller siste «Skam»-episoden.

FERDIG: Skuespillerne fra «Skam» uttrykker hva de føler nå som «Skam»-eventyret er over. Video: Henriette Eilertsen / Marie Røssland Vis mer Vis mer
  • Les Dagbladets recap her.

Helt til sist i finaleepisoden har serieskaper Julie Andem lagt inn en aldri så liten kjærlighetserklæring til fansen.

Avslutningen på Jonas' festtale til Sana akkompagneres nemlig av bilder fra virkelighetens Facebook-kommentarfelt.

Kommentarene er blant annet hentet fra Facebook-fansidene til «Skam», og inneholder hjerter i alle regnbuens farger, i tillegg til varme kommentarer om alt fra seriens innhold og betydning til samholdet blant fansen.

Flere av bidragsyterne er navngitt i klippet.

«Ææææ»

Blant dem er svenske Åsa Callmer (35) fra Stockholm. Hun er medlem av den lukkede Facebook-siden «SKAM fri og ekte 20+», som har over 2200 medlemmer.

Det var i dette forumet at Callmer publiserte kommentaren «Jeg seiler med dere rundt jorda, FogE» («FogE» = fri og ekte, journ.anm.), som lørdag endte opp med å bli vist på «Skam».

<strong>FAN:</strong> Åsa Callmer fra Sverige mener at den siste «Skam»-episoden viser at det nå er fansens oppgave å spre seriens kjærlighedsbudskap videre i verden. Foto: Privat
FAN: Åsa Callmer fra Sverige mener at den siste «Skam»-episoden viser at det nå er fansens oppgave å spre seriens kjærlighedsbudskap videre i verden. Foto: Privat Vis mer

- Jeg gråt allerede av episoden. Da jeg så min egen kommentar mistet jeg pusten og hadde veldig vanskelig for å forstå det, sier Callmer til Dagbladet.

Svensken, som studerer til en forskergrad i bærekraftig samfunnsutvikling og forbruk, beskriver øyeblikket som følelsesladd.

- Jeg både gråt og ropte. «Ææææ», sier 35-åringen når hun demonstrerer «Skam-ropet» på telefon fra Sverige.

Fellesskap og vennskap

Callmer forteller at «Skam»-skaper Julie Andem og resten av redaksjonen har vist mye kjærlighet til fansen hele veien, både med subtile referanser i selve serien og en tydelig tilstedeværelse i fansens Facebook-grupper.

- Det er et fantastisk samspill mellom fans og «Skam»-redaksjonen. De ser oss faktisk, og på et vis har vi skapt «Skam» sammen, sier 35-åringen.

Hun tror at kommentarene på slutten av finaleepisoden var valgt ut av en helt spesiell grunn:

- Jeg tror det var for å vise fellesskapet og vennskapet som «Skam» har skapt. Nå som serien er slutt er det de to tingene som lever videre.

- Helt vilt

En annen fan som fikk sin kommentar med i finaleepisoden, er danske Nadia-Maria Vester Detlevsen (27) fra Odense.

<strong>FAN:</strong> Nadia-Maria Vester Detlevsen fra Danmark. Foto: Privat
FAN: Nadia-Maria Vester Detlevsen fra Danmark. Foto: Privat Vis mer

17. juni publiserte hun et rødt hjerte på en tråd i Facebook-gruppa «Kosegruppa DK», som har nærmere 50 000 medlemmer. Nøyaktig én uke seinere så hun det samme hjertet i «Skam».

- Jeg begynte å gråte. Det var helt vilt, sier Detlevsen.

Hun oppdaget NRK-serien i desember, og slukte to sesonger på én dag. Siden har hun vært blodfan.

- Det føles som om alle kan relatere til serien, uansett hvor gammel du er, sier dansken.

Hun erkjenner at det er tøft å ta inn over seg at serieskaper Julie Andem har satt punktum.

- Det er så trist, så trist. Jeg vil gjerne ha fem sesonger mer!

- Elegant

Håkon Moslet er redaksjonssjef for «Skam» i NRK P3. Han beskriver kommentarfelt-avslutninga som en hyllest til fansen.

- «Skam» er en fiksjonsserie, men har føltes veldig virkelig for veldig mange. Når man da tar inn kommentarer fra den virkelige verden, føles det som en hyllest til fansen og en elegant måte å avslutte på, sier Moslet.

Han forteller at det har vært fascinerende å se fankulturen utvikle seg, og beskriver engasjementet som en stor berikelse for serien.

- «Skam»-redaksjonen har lyttet veldig til kommentarfeltene, og har fulgt godt med på hva som har skjedd der.

I likhet med svenske Åsa Callmer og danske Nadia-Maria Vester Detlevsen synes Moslet det er trist å erkjenne at «Skam» er forbi.

- Det er en tomhetsfølelse. Hva skal vi fylle livene våre med nå? Det er veldig vemodig. Samtidig tror jeg det var riktig å avslutte, sier redaksjonssjefen.

VEIEN VIDERE: Skuespillerne i «Skam» forteller om hva planene deres i livet er etter at innspillingen nå er over. Video: Henriette Eilertsen / Marie Røssland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer