Julie Andem

«Skam»-skaper får ingenting av NRKs millionpott

Slik går skaperen av Norges største internasjonale tv-suksess noensinne, Julie Andem, glipp av store summer.

SERIESKAPER: Julie Andem er kvinnen bak NRKs enorme suksess «Skam». Dagbladet har undersøkt hvor mye penger NRK tjener på å selge serien. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
SERIESKAPER: Julie Andem er kvinnen bak NRKs enorme suksess «Skam». Dagbladet har undersøkt hvor mye penger NRK tjener på å selge serien. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- «Skam» siktet smalt, men fikk hele verden som nedslagsfelt, sa statsminister Erna Solberg da hun delte ut den prestisjetunge Peer Gynt-prisen til serieskaper Julie Andem for NRK-serien «Skam» tilbake i 2017.

Ungdomsserien er siden lanseringen i 2015 også blitt tildelt seks Gullruten-priser, Fredrikkeprisen, Frydprisen og Nordens språkpris. Ute i verden er den sett av millioner og har fått nytt liv i egne versjoner i en rekke land. Kort sagt, «Skam» tok landet og kloden med storm, og er NRKs største utenlandssuksess til dags dato, noe kringkasteren nyter godt av.

Tjener millioner

Andems hjertebarn er av NRK solgt til Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Belgia og Spania. I 2018 alene har NRK fakturert nesten seks millioner kroner for internasjonalt formatsalg av serien. Men kvinnen bak tv-fenomenet, serieskaper Julie Andem, har derimot sett ingenting til disse pengene, viser tall og informasjon Dagbladet har fått innsyn i hos NRK.

Andem var ansatt som journalist i NRK da hun skapte «Skam». Hun er fortsatt ansatt, men er for tiden i permisjon.

Dagbladet har bedt om innsyn i inntektene til NRK-underbruket Aktivium, som selger NRKs tv-formater til det internasjonale markedet. NRK skriver til Dagbladet at hensikten med salgsvirksomheten er «å spre NRKs innhold og å skaffe kompetanse, stolthet og penger tilbake».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer