Skam sesong 3

«Skam»-skaperen om tenåringsjenter: - Bruker sex så de kan bli mer populære på Instagram

Julie Andem snakker ut om suksesserien i sjeldent intervju. 

SKAM: Regissør og manusforfatter Julie Andem mottok Nordens språkpris i Oslo mandag kveld for sitt arbeid med ungdomsserien «Skam». Hun uttaler seg sjelden om suksesserien, men har gitt et intervju med New York Times.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SKAM: Regissør og manusforfatter Julie Andem mottok Nordens språkpris i Oslo mandag kveld for sitt arbeid med ungdomsserien «Skam». Hun uttaler seg sjelden om suksesserien, men har gitt et intervju med New York Times. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): En del av taktikken rundt suksesserien «Skam» har vært å la serien snakke for seg selv, og la publikum finne fram til serien uten tradisjonell promotering i mediene.

Som en følge av taktikken har ingen av de unge skuespillerne i serien gitt intervjuer til media. Heller ikke serieskaper Julie Andem (34) har gitt spaltemeter på spaltemeter med intervjuer, men har uttalt seg sporadisk.

I et ferskt intervju med selveste New York Times snakker imidlertid Andem ut om seriens suksess. Siste nytt i «Skam»-sagaen er nemlig at den er solgt til USA, der en amerikansk versjon skal rulles ut allerede i 2017.

- Det er helt vilt, sier Andem til New York Times om den amerikanske «Skam»-satsinga.

Overrasket over sex Instagram

Regissøren og manusforfatteren forteller også at hun i forarbeidet til serien tilbrakte et halvt år på reise rundt i Norge for å intervjue ungdom om deres liv.

- Tenåringer i dag er under mye press fra alle kanter. Både press for å være perfekt, og press for å prestere. Vi ønsket å lage et program for å minke presset, sier hun til den amerikanske storavisa.

Andem forteller også at hun, etter å ha snakket med unge rundt om i landet, ble overrasket over å oppdage hvordan jenter bruker sin seksualitet i dag.

- Da jeg var 16, brukte vi sex for å få kjærlighet. De bruker sex for å bli mer populære på Instagram, sier hun i intervjuet og legger til:

- Jeg vet ikke om det er en god eller en dårlig ting.

I dag ble det også kjent at ungdomsserien «Skam» er solgt til USA, og en amerikansk versjon er planlagt produsert allerede i 2017.

Fjerde sesong

I tillegg bekrefter NRK at seriens fjerde sesong kommer til våren.

«Skam»-skaper Julie Andem har tidligere fortalt at hun har ønsket å lage en serie med flere viktige rollefigurer, som alle hadde historier som kunne utvikles, og som målgruppen trenger å høre om.

- Jeg begynte å utvikle ni karakterer uten noen historier. Alle skulle kunne være hovedkarakterer, og vi skulle kunne bytte hovedkarakter fra sesong til sesong, sier Andem til bransjenettstedet Rushprint.