Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skam»-stjernene skjermes av NRK

Disse tenåringene spås å være norsk dramas framtid.

FÅR ROS: Disse unge jentene er hovedpersonene i NRK-serien «Skam». (Fra venstre) Ina Svenningsdal (Chris), Ulrikke Falch (Vilde), Lisa Teige (Eva), Josefine Frida Pettersen (Noora) og Iman Meskini (Sana). Foto: NRK
FÅR ROS: Disse unge jentene er hovedpersonene i NRK-serien «Skam». (Fra venstre) Ina Svenningsdal (Chris), Ulrikke Falch (Vilde), Lisa Teige (Eva), Josefine Frida Pettersen (Noora) og Iman Meskini (Sana). Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor høst introduserte NRK oss for Eva og de andre ungdommene på Hartvig Nissens videregående i Oslo, i serien «Skam».

Hver dag kunne man følge karakterene og deres liv gjennom filmer og bilder på deres egne kontoer i sosiale medier, før disse ble flettet sammen i en episode i slutten av uka.

Instagram-kontoene til «Skam»-karakterene har rundt 80 000 følgere totalt.

Serien tar for seg de vanskelige problemstillingene i ungdommens liv nå til dags, alt fra russetida til kjæresteproblemer, og hvordan karakterene takler disse.

UNG OG FORELSKA: Fra første sesong av «Skam». Andre sesong spilles inn i disse dager. Foto: NRK
UNG OG FORELSKA: Fra første sesong av «Skam». Andre sesong spilles inn i disse dager. Foto: NRK Vis mer

Det eksperimentelle konseptet hvor karakterene selv er utstyrt med some-kontoer og hadde kontakt med den «virkelige» verden vant nylig Natt og Dags pris for beste TV-serie.

Sesong to er under innspilling, og det ventes at første episode er på skjermen 4. mars.

Stadig mer populær Ifølge tall fra NRK hadde første episode blitt sett 253 000 ganger i starten av januar, der webstreaming utgjør størstedelen av seermassen.

Også de resterende ti episodene har solide seertall - totalt fem episoder er sett over 200 000 ganger.

Men på tross av at mange har fulgt med på serien, er det få som vet hvem de unge skuespillerne er.

UNGE KVINNER I HOVEDROLLENE: «Skam» er befriende feministisk, sier tv-serieekspert Gry Rustad om serien. Foto: NRK
UNGE KVINNER I HOVEDROLLENE: «Skam» er befriende feministisk, sier tv-serieekspert Gry Rustad om serien. Foto: NRK Vis mer

Noe av årsaken til det er at NRK har valgt å skjerme ungdommene fra media. Dagbladet får oppgitt at ungdommene, som er mellom 16 og 19 år gamle, ikke er tilgjengelige for intervju.

- Vi vil jo ha mest fokus på serien. De skuespillerne er veldig unge, jeg tror det er fint at de blir skjerma litt. De merker jo også populariteten til serien, sier Håkon Moslet, som er redaksjonssjef for TV i NRK P3, som har produsert «Skam».

- Vi ønsker at de skal få leve sine liv, og være vanlige ungdommer.

Han forteller at «Skam» slett ikke er blant NRKs dyreste produksjoner - snarere tvert imot.

- NRK-ledelsen får «skammelig» mye igjen for pengene, sier han spøkefullt.

- Naturalistisk Gry Cecilie Rustad er postdoktor ved Universitetet i Oslo, og har en doktorgrad i tv-serier.

Dermed veier et «Beste norske tv-serie»-stempel fra henne tungt. Rustad plasserer det uten tvil på «Skam».

- Serien er utrolig nyskapende i måten den fortelles på. Den har sterke, komplekse og dype karakterer som man sjelden ser på norsk tv. Og den har en del karakterer man ikke har sett å tv før. I tillegg er den velskrevet, og virker utrolig naturalistisk, sier postdoktoren.

- Opplevelsen av å være ung er skildret på en fin måte. I tillegg er den faktisk utrolig morsom. Til slutt vil jeg si at den er befriende feministisk, sier Rustad, som nærmest renner over av godord.

SKAL FORSKE PÅ «SKAM»: Gry Cecilie Rustad er postdoktor ved UiO. Hun forsker nå på innovasjon i tv-serier, hvor hun skal gjøre et eget prosjekt på «Skam». Foto: Privat
SKAL FORSKE PÅ «SKAM»: Gry Cecilie Rustad er postdoktor ved UiO. Hun forsker nå på innovasjon i tv-serier, hvor hun skal gjøre et eget prosjekt på «Skam». Foto: Privat Vis mer

- Hvorfor kan du ikke si disse tingene om store tv-serier som for eksempel «Mammon» og «Okkupert»?

- «Mammon» og «Okkupert» er plottbaserte serier, og det virker som om karakterene er skapt først for å utfylle plott-funksjoner. I «Skam» kommer karakterene først, og plottet i annen rekke.

- Levende Dagbladets musikkekspert Sandeep Singh er blant dem som har blitt «Skam»-frelst.

Han mener dialogen i tv-serien er veldig unorsk.

- Man merker at dette ikke er skuespillere som kommer fra teaterbakgrunner. De prater som de gjør i hverdagen. Det gir en mye mer levende følelse, sier Singh, som har observert både kulturjournalister, kulturfolk og regissører prate høyt om serien.

FAN: Sandeep Singh, musikkansvarlig i Dagbladet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FAN: Sandeep Singh, musikkansvarlig i Dagbladet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Musikkeksperten tror at flere av skuespillerne fra «Skam» kommer til å prege norsk tv framover.

- De er imponerende, rett og slett. Det er så mye ungt talent.

Unge lovende En annen NRK-serie som har fått større medieoppmerksomhet enn «Skam» er «Unge lovende», som ble en stor snakkis, og ble lovprist av anmeldere så vel som «hvermannsen» i sosiale medier.

Etter én uke på NRK nett-tv hadde første episode blitt sett 76 911 ganger.

Siri Seljeseth som skrev første sesong av serien røpet overfor Dagbladet i fjor at hun allerede var i gang med å skrive sesong to.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!