«En affære»

«Skam»-Tarjei (19) i erotisk thriller: - Man skal ikke ligge med elevene sine, så enkelt er det

Tarjei Sandvik Moe og Andrea Bræin Hovig håper publikum ser det komiske i filmen «En affære».

PIKANT: Andrea Bræin Hovig og Tarjei Sandvik Moe spiller mot hverandre i spillefilmen «En affære», som handler om en elev og en lærer som innleder et seksuelt forhold. Video: Filmbros Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

5. oktober har den norske kinofilmen «En affære» premiere. Filmen - ofte omtalt som en «erotisk thriller» - handler om en 42 år gammel lærer som utvikler et forhold til en 16 år gammel elev.

«Er alder bare et tall?» spør den pikante filmplakaten.

Dagbladet møter hovedrolleinnehaverne Tarjei Sandvik Moe (19) og Andrea Bræin Hovig (45) på Filmens hus i Oslo. Moe har hatt sommerferie, og har vært på Øyafestivalen.

Snart setter han i gang med et treukersprosjekt i P3 der han skal jobbe med manus, og så venter en høst full av «Snøfall»-forestillinger på Oslo Nye Teater.

Sjangeren erotisk thriller gir kanskje i første omgang assosiasjoner til filmer som «Basic Instinct» (1992) og «Fatal Attracton» (1987). Skal vi tro de to skuespillerne, er det noe litt annet vi får se på kino i oktober.

- Filmen er primært et sterkt karakterdrevet drama, sier Hovig til Dagbladet.

- Det er ubehagelig, og så er det litt hett.

- Stilig

- Det er rett og slett en skikkelig stilig film, og det gjør meg så glad! sier Moe.

- Det erotiske kommer åpenbart inn fordi de to karakterene har en dragning mot hverandre.

Begge understreker at det er snakk om en erotikk med ubekvemme undertoner.

- Og det handler om at det ikke skal skje, sier Moe.

- Sånn sett er det kanskje ikke så ulikt for eksempel «Basic Instinct», mener han.

Som i alle «erotiske thrillere» er det det forbudte begjæret som er filmens nerve.

- Hvis ikke er det ikke en thriller! sier Hovig.

- Da er det bare en film om to som er forelska, har det kjempekoselig og besøker hverandres foreldre.

- Dette er ikke en romantisk komedie, skyter Moe inn.

- Men jeg lo en del da jeg så filmen.

Hovig er enig.

- Jeg håper også at komikken i det kommer fram. Det handler om gymlæreren Anita og hennes awkwardness, i mangel av et norsk ord. Hun er bare så sosialt utilpass.

- Langt og drøyt

Hovig sier komikken rundt Anitas sosiale utilpasshet var noe av det hun var mest opptatt av under innspillingen. Noe hun derimot ikke bryr seg om, er hvorvidt publikum liker karakteren.

- Vi kvinnelige skuespillere vil ofte spille sympatiske roller. Anita er ikke en sånn person.

Begge ser tilbake på innspillingen med et smil.

- Da Tarjei kom inn i prosjektet, hadde vi det superfint sammen fra første stund, sier hun.

- Vi gikk langt og drøyt av gårde og hadde det veldig gøy med det.

FORBUDTE FØLELSER: Det er det forbudte begjæret som er motoren i thrilleren «En affære». Foto: FilmBros.
FORBUDTE FØLELSER: Det er det forbudte begjæret som er motoren i thrilleren «En affære». Foto: FilmBros. Vis mer

Hovig forteller at rollearbeidet handlet om å flytte grenser.

- Jeg syntes det var gøy å forske i en karakter, og se hvor langt jeg kunne gå uten at jeg har en uttalt diagnose. Jeg ville ikke at karakteren skulle falle innunder en merkelapp som «Asperger», «bipolar» eller «gal». Hun er bare veldig drøy, og på mange måter en selvskader av dimensjoner. Hun er ikke på et godt sted i livet.

Her ligger noe av forklaringen på hvorfor det som skjer i filmen kan skje, mener Hovig.

- Det er sånn livet er, er det ikke? Hvis man er på et dårlig sted, og blir swept away.

- Markus, på sin side, er bare på rett sted til rett tid, ler Moe.

- Det kunne gått veldig dårlig, det han holder på med.

«Kaffe-audition»

- Henrik Dalsbakken (filmens regissør, red.anm.) spurte meg under castingen til en annen film om jeg var interessert i en sånn rolle, sier Moe.

- Han er jo en litt bablete, stream of consciousness-snakkete type, som meg.

Dalsbakken ville observere kjemien mellom de to skuespillerne før han tildelte noen rollen. Moe takket ja til å møte dem begge for en uformell «kaffe-audition».

Kjemien var på plass fra første sekund.

- Alle får jo et førsteinntrykk, en slags instant like eller dislike, og med Tarjei var det en instant like fra min side, sier Hovig.

Begjær

Moe er fascinert av de forbudte menneskemøtene.

- Hva gjør man hvis man møter et menneske man har et begjær mot, et sterkt ønske om å være med, men samfunnet, lover eller regler sier at dere ikke skal være sammen? Disse møtene er veldig interessante å spille ut - hvordan mennesker finner hverandre, uavhengig av alder, legning, hvor man komme fra, eller hvor man er i livet.

Prosjektet har fått massiv oppmerksomhet i sosiale medier, mye på grunn av Moes «Skam»-fanskare.

- For meg som er så mye eldre, rammer sånne ting mye hardere, for jeg har ikke vokst opp med det, sier Hovig.

- Jeg har ikke opplevd mye netthat, men jeg kan synes mengden oppmerksomhet er ubehagelig. Men hvis det blir ekkelt, logger jeg bare av.

SKAM: Moe fikk sitt gjennombrudd med rollen som Isak i serien «Skam». Her med skuespillerkollega Henrik Holm. Foto: NRK.
SKAM: Moe fikk sitt gjennombrudd med rollen som Isak i serien «Skam». Her med skuespillerkollega Henrik Holm. Foto: NRK. Vis mer

Vil skape debatt

Filmen kommer i ei tid hvor maktdynamikker i relasjoner allerede er under lupen, og det er vanskelig å se bort ifra at «En affære» handler om noe mange ser på som et grovt overtramp. Det har ikke gått de to skuespillerne hus forbi.

- Jeg er spent på hva folk kommer til å si, sier Moe.

- Det som er fint med film, er at man kan kaste ut et åpenbart budskap, eller man kan starte en debatt. Vi vil vekke publikums egne tanker, og håper de diskuterer i etterkant. Det tror jeg kan gjøre folk mer bevisste. Det er en interessant historie med mange interessante scener. Jeg tror den kan få folk til å tenke over hva som er greit og hva som ikke er greit, mener han.

Hovig ser litt annerledes på det.

- Denne filmen har for meg ikke noe budskap, og jeg ønsker ikke å skape debatt. For meg er dette en film om en kvinne på full fart utfor. Utfor livet, rett og slett.

GODE VENNER: Henrik Holm og Tarjei Sandvik Moe var svært populære da de ankom Grieghallen i forkant av Gullruten. Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Rolleblanding

Både Moe og Hovig tar avstand fra forhold mellom lærere og elever.

- Jeg er trebarnsmor, og min yngste begynte nettopp i første. Jeg vil jo selvfølgelig ikke at mine unger skal ha den type relasjon med læreren sin. Det kjenner jeg på, sier hun.

- Men dette skjer. Det handler om rolleblanding. Man er en autoritet, ikke nødvendigvis i kraft av alder, men i kraft av rollen som lærer. Det er noen retningslinjer man må forholde seg til.

Hun mener rolleblandingen er mer alvorlig enn aldersforskjellen.

- Jeg synes det er der etikken snubler inn.

Moe er enig.

- Nei, man skal ikke ligge med elevene sine, så enkelt er det! Det er ikke greit, det passer ikke, det er en utrolig dum ting å gjøre og jeg vil ikke anbefale det. Men i denne filmen skal karakterene og det de gjør forstås i en kontekst, mener han.

- Det handler om det som skjer når man føler seg sett, sier Hovig.

- På den andre siden er ikke filmen nødvendigvis så opptatt av hvorfor Anita gjør som hun gjør. Man får ikke vite så mye om henne. Det er åpent for subjektiv tolkning, og publikum kan legge sine egne følelser i det. Jeg liker at det ikke er så overforklart - at man ikke får en forklaring servert.

SESONG 4: Se traileren for den fjerde sesongen av suksesserien «Skam». Video: NRK Vis mer Vis mer Vis mer

- Sjakkbrikke

- Skuespill handler om innlevelse, men også om valg. Jeg synes Hovig gjør mange fine valg i hvordan hun velger å bære karakteren, sier Moe.

Han roser også kollegaene Anders T. Andersen, Anneke von der Lippe og Mattis Herman Nyquist.

- Det er et flott karaktergalleri.

Moe sier han stort sett gjør det han får beskjed om på settet.

- Jeg innretter meg. Jeg ser på meg selv som en slags sjakkbrikke for regissøren. Det er min oppgave å fylle det rommet og bli de karakterene de vil skape. Da må jeg gi litt faen, samtidig som jeg må tørre å være meg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer