Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skam»-Ulrikke hylles etter sosiale medier-trend

- Sosiale medier er blitt en digital gapestokk hvor det er kult å drite ut andre. Jeg synes det er kulere å heie på andre.

INSPIRERE: Ulrikke Falch ønsker å bruke sin stemme til å få slutt på idealiseringen, og fortelle unge jenter at de er gode nok som de er.  Foto: NRK.
INSPIRERE: Ulrikke Falch ønsker å bruke sin stemme til å få slutt på idealiseringen, og fortelle unge jenter at de er gode nok som de er.  Foto: NRK. Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag kveld startet Ulrikke Falch fra «Skam» en hashtag-trend på Instagram.

Der ønsker hun å få unge jenter til å hylle seg selv ved å skrive hva det betyr for dem å være jente.

Falch oppfordret derfor sine 561 000 følgere til å legge ut et bilde med noen fine ord om seg selv med hashtaggen #prettyprincess.

- Jeg vil at du skal behandle deg selv bra og at du skal kunne engasjere deg i ting som er viktige for deg. Legg inn et bilde med #prettyprincess, og fortell meg hva det betyr for deg å være jente. Jeg er en #prettyprincess fordi jeg er morsom og sterk. Hva med deg? Det er vi som definerer hva det betyr å være pen og ingen andre, skrev Falch i innlegget sitt.

Etter kort tid hadde tusenvis av instagrambrukere kastet seg på trenden, og bildet hun la ut har 110 000 likerklikk.

- Jeg liker tanken

Sosiale medier-ekspert og kommunikasjonsrådgiver i KommFrem, Hans-Petter Nygård-Hansen, sier at han tror Ulrikke Falch har en stor påvirkningkraft på unge jenter.

- Jeg har ikke sett dette selv, men jeg synes prosjektet høres veldig positivt ut, sier han til Dagbladet.

Han hevder at det ofte kan være vanskelig å få folk til å skryte av seg selv i «jantelov-Norge».

Nygård-Hansen forteller også at det er et økende problem for unge at de blir utsatt for digital uthenging og mobbing.

- Jeg liker tanken med #prettyprincess. Det at en såpass populær person bruker sin stemme og merkevare til en sånn kampanje, må man bare like, sier han.

Han tror at de sosiale mediene kan bidra til å hjelpe om budskapet presenteres på en riktig måte.

En digital gapestokk
Likevel sier Nygård-Hansen at han generelt har begynt å miste troa på effekten av kampanjer og trender i sosiale medier. Han føler det meste har en tendens til å ende opp i noe negativt.

- Sosiale medier er blitt en digital gapestokk hvor det er kult å drite ut andre. Jeg synes det er kulere å heie på andre, sier han.

Han drar fram eksempler på at vi nordmenn har som vane å heie på idrettsstjerner. Men når det kommer til å heie fram andre personer som jobber hardt og får til noe positivt, da sitter det lengre inne.

- Det er alltid noen som skal trolle, og jeg har en følelse av at kvinner ofte får mer pepper enn mannfolka gjør, sier han.

Nygård-Hansen understreker at han derfor har mye fokus på å heie fram kvinnene. Han påpeker at det mangfoldet vi ser i arbeidslivet, og trollene i sosiale medier, i de fleste tilfeller er menn.

- Jeg håper vi får flere personer til å stå opp i mot sjikane og uthenging, sier han.

Slår et slag mot spiseforstyrrelser

Falch har flere ganger slått hardt ut mot usunne kroppsidealer, og utmerket seg i sosiale medier med sin åpenhet om spiseforstyrrelser, en sykdom hun selv har slitt med tidligere.

For to uker siden la hun på Instagram ut et bilde av seg selv med en tacolefse i hånda, og et viktig budskap på lur:

- Jeg har lagt ut seksuelle og pene bilder av meg selv for å få fram et poeng. Dere har kommentert «bodygoals» og «vakker». Jeg vil ikke være deres kroppsideal. Jeg vil at dere skal slutte å idealisere, og begynne med å ta vare på dere selv. Jeg vil bruke min stemme og kunnskap til å styrke og inspirere dere kvinner. Tusen takk for fine ord uansett, jeg håper dere gir like mange komplimenter til dere selv, skrev hun under bildet.

Lite høytidelig

På sin private Instagramprofil (@ulrikkefalch) er det heller ikke uvanlig at hun legger ut bilder og videoer som viser preg av hennes uhøytidelige og ironiske side. Hun bryter stadig etablerte idealer for hvordan kvinner skal oppføre seg i dagens samfunn.

Hollywood life is so hard

A photo posted by Ulrikke Falch (@ulrikkefalch) on

Eksempelvis har hun lagt ut en «boobjob-tutorial», gjenskapt bilder av kjendiser og gjort narr av «underboob»-trenden.

«Skam»

Falch er blitt et kjent fjes gjennom serien «Skam» på NRK. En brakuksess som har kapret hjertet til både norske, svenske og danske fans. Samt at serien i desember ble solgt til USA.

Nei.

A photo posted by Ulrikke Falch (@ulrikkefalch) on

Serien har hittil belyst viktige tema som alkohol, sex, forelskelse, homofili og religion.

Stort engasjement

«Skam» har skapt et enormt engasjement blant fansen, og spekulasjonene rundt hvem som blir den neste hovedpersonen herjer i sosiale medier.

I Dagbladets forrige avstemning var det karakteren Sana som trakk det lengste strået blant fansens ønsker.

Ulrikke Falch spiller ei naiv, guttegæren og tilsynelatende overfladisk tenåringsjente. Hun har tidligere fortalt til Dagbladet at hun ofte må motbevise at hun er dum til folk hun møter på gata.

this is my glam supernice boob job tutorial! for all my gurls out there! 🌟⚡️

A video posted by Ulrikke Falch (@ulrikkefalch) on

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling