GITARKAMERATER:Hans Egil Løe (t.v) og Terje Winterstøe Røthing har hørt sin Thin Lizzy. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
GITARKAMERATER:Hans Egil Løe (t.v) og Terje Winterstøe Røthing har hørt sin Thin Lizzy. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

Skambankts kur mot skallebank

Rogalendingene vekket Roskilde med helproft rockeshow.

KONSERT: (Roskilde) Det er ingen tvil om at Terje Winterstø Røthing har et intenst forhold til Roskilde, noe han også gjør et poeng av ute i konserten. Kaizers Orchestra gjorde noen av sine største og mest legendariske konserter her, og Skambankt har også gbesøkt festivalen ved flere anledninger.

Klokken tolv på formiddagen på festivalens siste dag er kanskje ikke et ekstremt godt utgangspunkt for en høyoktan rockekonsert, men publikum har møtt opp mannsterke og de er ganske lydhøre også.

Bandet entrer scenen til en storslagen intro og en dunkelt belyst scene. Her er det lite som overlates til tilfeldighetene. Det er åpenbart at Røthing har kapitalisert på sine år i et av Norges fremst liveband. Sceneriggen er lekker og gjennomtenkt, lysshowet perfekt koreografert og lyden sitter som en kule, til tross for at vokalmikrofonen kneler midtveis.

Bandet drar «Anonyme Hatere» fra sistealbumet, «Sirene», kampropet «Skambankt» og «O Dessverre» i kjapp rekkefølge. Det gynger godt av gjengen og publikum sluker det de får servert uten å mukke. Melankolske og nedpå «Vår Bør» skaper fin dynamikk i det ellers ganske opptempo seansen.

MORGENFUGLER: Det var godt oppmøte selv tidlig en søndag formiddag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
MORGENFUGLER: Det var godt oppmøte selv tidlig en søndag formiddag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

Gitarene leker seg med Thin Lizzy-aktige harmonier, mens kompet har tatt opp i seg et triks og to fra Queens of the Stone Age, og skaper med det en fin kontrast mellom de mer sofistikerte nylåtene og de punka sakene fra de tidlige platene.

Men det er et lite men her.

Gjennom hele konserten får man en følelse av at iveren etter å perfeksjonere og ta kontroll har tatt luven av noe av spontaniteten. Til og med alt mellompratet og de talløse publikumsfrieriene virker planlaget og ferdigskrevet ned til siste strofe før bandet går på scnenen. Det tar bort for noe av den tøylesløse energien en rockekonsert av dette format bør ha.

Skambankt er utvilsomt et av de proffeste rockebandene vi har i Norge, men av og til kan det kanskje være en tanke å senke skuldrene og bare la det stå til.