Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skamfullt syk

Pårørende til alzheimerpasient deler erfaringer som kan hjelpe andre.

BOK: Å se et menneske man er glad i, gradvis gå i psykisk og fysisk oppløsning må være en påkjenning. Å mistenke at forfallet skyldes Alzheimers sykdom, selv om vedkommende bare er i 50-åra, kan få noen til å be en desperat bønn: «Kjære Gud - la dem finne en hjernesvulst i den siste undersøkelsen.»

Skam

Berit Degnæs, som har erfart dette og skrevet bok om det, vet at alzheimer er en sykdom ulik andre alvorlige sykdommer fordi den fortsatt er beheftet med skam. Når noen rammes av hjerteinfarkt eller kreft, møtes man med deltakelse og interesse. Alzheimer belønnes med tilbaketrekning og taushet.

I erindringsboka «Året med tusen dager» forteller Berit Degnæs om de få åra hun fikk med samboeren Richardt, som døde bare 55 år gammel.

De var begge voksne og etablerte hver på sin kant da de brøt opp for å satse på et liv sammen. Etter et par år begynte symptomene å dukke opp: Han glemte avtaler, fikk hodepine, falt ut av samtaler, mistet ord og - etter hvert - også verdigheten.

Subjektivt

Det er en svært subjektiv tekst Degnæs har skrevet, men det er nok ei bok som kan hjelpe andre pårørende til å forstå at de har lov til å være sinte, slitne, leie - uten å måtte forsterke sin pine med ekstra doser av dårlig samvittighet. Degnæs «tar ut» sin fortvilelse både på helsevesenet og bekjentskapskretsen som ikke stiller tilstrekkelig opp, kanskje fordi de ikke vet hva de skal stille opp med.

Avmakt

Mange velger å lukke øyne og ører for elendighetsbeskrivelsene fra alders- og pleiehjem, og ofte er ikke ofrene i stand til å målbære sin fortvilelse til offentligheten. Berit Degnæs' opplevelser er nok spesielt tunge fordi et så vidt ungt menneske ble rammet, men hun har satt ord på en avmakt som nok svært mange vil gjenkjenne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media