FRP-LEDER:  Siv Jensen
FRP-LEDER: Siv JensenVis mer

Skamløs populisme

Sår tvil om Frp i regjering vil gjennomføre oppdraget som Stortinget har gitt dem.

Meninger

Frp foreslår å holde folkeavstemning om hvorvidt Norge skal ta imot 8000 syriske flyktninger, og lover å gjøre dette til en viktig sak sin i kommunevalgkampen. Forslaget er skamløst populistisk.

For det første har vi i Norge et representativt demokrati der politikere er valgt inn på vegne av folket for å avgjøre slike saker. Og den jobben er gjort. Et bredt flertall, med Ap og Frp's regjeringspartner Høyre i spissen, avgjorde denne uka at Norge skal ta inn 8000 flyktninger over tre år, samtidig som bistanden til nærområdene skal økes. Folkeavstemninger gjøres bare i store, prinsipielle og strategiske spørsmål som for eksempel EU-spørsmålet. Frp får ikke gjennomslag for noen folkeavstemning i denne saken. Det vil bli stemt ned, og det vet Frp.

Det er nok uansett ikke slik at «folk flest» ville ha støttet Frp. En meningsmåling utført for Ipsos MMI for Dagbladet i mai, viste at folket var delt på midten da det var snakk om ti tusen flyktninger over to år. Dette forslaget er nå vesentlig moderert. Det vil derfor trolig ha større oppslutning.

Stortinget mener at vi i Norge skal bidra som best vi kan, hjemme og ute, for å hjelpe de som er drevet på flukt av en grusom krig. De flyktningene som kommer til Norge, bør ønskes hjertelig velkomne og hjelpes til rette på beste mulige måte av våre folkevalgte politikere, enten man i utgangspunktet var for eller imot. Saken er avgjort.

Det er selvsagt et legitimt standpunkt å være imot flyktningavtalen og å markere dette. Frp ville ikke vært det første fløypartiet som gjorde det. Men Frp nøyer seg ikke med markering, der i gården blir det bråk. De høylytt misfornøyde, Carl I. Hagen, Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde, representerer ikke alle i Frp. Flere, som Ullensakers ordfører Harald Espelund, mener Syria-avtalen er fornuftig. Men disse tre sitter sentralt og har stor innflytelse.

Det som er synd, er at når disse skal stagges, så går partileder og finansminister Siv Jensen med på et forslag som ikke er annet enn et spill for galleriet og som sår tvil om Frp i regjering vil gjennomføre oppdraget som Stortinget har gitt dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.