DEBATT

Debatt: Kosthold

Skamløst av pr-organet melk.no

FOLKEHELSE: Kanskje folkehelseminister Terje Søviknes, som har overtatt etter Sylvi Listhaug, tør forsvare folkehelsen, spør innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FOLKEHELSE: Kanskje folkehelseminister Terje Søviknes, som har overtatt etter Sylvi Listhaug, tør forsvare folkehelsen, spør innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Thea Myklebust-Hansen og Ida Berg Hauge ved meieriindustriens pr- og reklameorgan melk.no, er bekymret over at halvparten av nordmenn har dårlig samvittighet etter å ha spist julemat i desember. Men det er dessverre grunn til å reflektere over dette.

Forbruket av meieriprodukter og rødt kjøtt i Norge er nemlig helseskadelig høyt året rundt, og blir enda høyere i desember.

80 prosent av nordmenn spiser, ifølge Helsedirektoratet, helseskadelig mye mettet fett. Meieriprodukter og kjøtt er verstingene her.

Det er ikke uten grunn at helsemyndighetene ber oss om å spise mindre ost, smør, skinke, pølser, og storfe- og svinekjøtt generelt. Helsedirektoratet har beregnet at et mer plantebasert kosthold, med mindre kjøtt, og mer frukt, grønnsaker, fullkorn og nøtter kan spare samfunnet for mange milliarder kroner i helseutgifter.

Det er ikke vi forbrukere, men staten og meieri- og kjøttindustrien som burde føle skam. Isteden framsnakker meieri- og kjøttindustrien, som i dette innlegget, sine produkter, og underkjenner problemene.

Og enda verre er det at staten i stor grad er skyldig i dagens høye forbruk av meieriprodukter og rødt kjøtt. Omsetningsloven pålegger norske bønder å samle penger og drive generisk reklame for sine produkter, noe som skjer via melk.no og matprat.no. Staten subsidierer i tillegg meieri- og kjøttindustrien med mange milliarder av våre skattekroner årlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer