Debatt: Munch-museet

Skamløst forsvar for Lambda

Da jeg som byråd fikk en anbefaling om at Lambda var det beste alternativet for Munchs kunst, var ikke det fordi det var penest eller minst kontroversielt. Det var fordi det var best: best på tid, pris og kvalitet.

SUKSESS: Det nye Munch-museet kommer til å bli en suksess og en viktig del av det nye Oslos identitet, skriver tidligere byråd, Hallstein Bjercke. Her Lambda sett fra operaen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
SUKSESS: Det nye Munch-museet kommer til å bli en suksess og en viktig del av det nye Oslos identitet, skriver tidligere byråd, Hallstein Bjercke. Her Lambda sett fra operaen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpixVis mer
Meninger

I en kommentar 14. mars skriver Dagbladets Inger Merete Hobbelstad at det er bred enighet om at bygget som skal huse det nye Munch-museet anses som mislykket blant alle andre enn de ansvarlige, og at vi politikere kommer med en liste med unnskyldninger som svar.

Jeg er uenig i beskrivelsen av begge deler.

At ikke alle synes Lambda i Bjørvika er vakkert, er ingen overraskelse. Det er fortsatt en byggeplass, og bygget har vært omdiskutert i mange år før beslutningen om å bygge det ble tatt. Men at det er bred enighet om at bygget er mislykket, kjenner jeg meg ikke igjen i. Etter at jeg forrige tirsdag deltok i Debatten på NRK, har jeg registrert at det er ulike meninger rundt bygget, noen mener det er stygt og fælt, andre liker det. Det synes jeg er bra, det viser at det er stort engasjement rundt byutviklingen i Oslo.

Det nye Munch-museet kommer til å bli en suksess og en viktig del av det nye Oslos identitet.

Det er ikke en «unnskyldning» når jeg peker på at det ofte er debatt om moderne arkitektur, det er et faktum. Da Eiffeltårnet ble bygget, ble det kalt monstrøst og Guggenheim-museet i Bilbao mente kritikerne så ut som det var angrepet med en boksåpner.

Her i Oslo er Rådhuset et annet eksempel som ble utsatt for krass kritikk for hvordan det så ut. Da jeg som byråd fikk en anbefaling om at Lambda var det beste alternativet for Munchs kunst, var ikke det fordi det var penest eller minst kontroversielt. Det var fordi det var best: best på tid, pris og kvalitet.

Hobbelstad vil at vi politikere skal ta ansvar. Ansvaret for Lambda er et ansvar jeg med den største glede tar, et ansvar jeg er stolt av å ta.

Da Venstre i Oslo og jeg endelig klarte å få på plass en løsning, var det et etterlengtet vedtak. Oslos politikere hadde i tiår kranglet om det nye museet skulle ligge her eller der, om det skulle se slik eller sånn ut, og mens politikerne kranglet lå titusenvis av kunstverk innelåst i en fuktig kjeller på Tøyen. Jeg er stolt av at vi klarte å bygge et nytt museum for vår største kunstner og arven vi er satt til å forvalte. Det blir et fantastisk museum for byen, for landet og for verden.

Og jeg vil heller være den politikeren som fikk til noe og fikk kjeft for det, enn han som ikke gjorde noe annet enn å kjefte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.