Skamløst grovkornet

Voldelig, slem og morsom komedie fra dagens Irland.

FILM: Hvis du kan tenke deg en mellomting mellom «Trainspotting» og «Fire bryllup og en gravferd» eller en blanding av romantisk ensemblekomedie og ultravoldelig humor, da er du i nærheten av å danne deg et bilde av «Intermission».

John (Cillian Murphy) jobber på gulvet i et supermarked og sliter med kjærlighetssorg. Hans eks sliter med sin nye samboer, banksjefen, som igjen har etterlatt seg en rasende og bitter kone. Politimannen Jerry (Colm Meaney) sliter med sine voldelige tendenser og latterliggjøring blant kolleger, mens kjeltringen Lerhiff (Colin Farrell) har problemer med å gjennomføre det store kuppet. Og så videre. Rollegalleriet er stort, problemene er mange, og ja, sånn oppsummert virker det hele mildt sagt forvirrende og ganske pesete. Men frykt ei, «Intermission» er verken masete eller rotete. Den er derimot deilig svart, skamløst grovkornet og ekstremt velspilt.

Regissør Crowley og manusforfatter Mark O\'Rowe, begge spillefilmdebutanter, navigerer med stødig hånd og samler alle trådene ganske elegant etter hvert. Og det er rom for solide porsjoner humor midt i all tristessen. Dessuten har filmen en av de beste og mest hardtslående åpningsscenene jeg har sett på lenge.

For en som har sett seg litt lei på de søtladne britiske komediene med Hugh Grant og hans like, er «Intermission» nettopp det tittelen lover: Et svært velkomment avbrekk.