Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Musikkanbefalinger

Skamløst talentfull, romantikk- og liggegaranti

Her er Dagbladets musikkanbefalinger for november.

MUSIKKVIDEO: Billie Eilish illustrerer kjærlighetssorg i videon til sin nye singel, «When the Party’s Over».
MUSIKKVIDEO: Billie Eilish illustrerer kjærlighetssorg i videon til sin nye singel, «When the Party’s Over». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidløs visdom

image: Skamløst talentfull, romantikk- og liggegaranti

DOKUMENTAR: Netflix beviser stadig hvorfor de fortjener sine 89 kroner i måneden. Blant strømmetjenestens seineste produksjoner finner vi dokumentaren «Tricky Dick and the Man in Black», om Richard Nixons mislykkede forsøk på å bruke Johnny Cash til egen vinning. Likhetstrekkene mellom datidas politiske klima og dagens splittede USA gjør det hele ekstra interessant, med tidløs visdom fra mannen i svart til en av historiens mørkeste presidenter.
MATHIAS RØDAHL

Instrumental ekspertise

image: Skamløst talentfull, romantikk- og liggegaranti

ALBUM: Hva får man når man låser Lars Horntveth, Amund Maarud og Gard Nilsen inn i samme studio? Alle tre er blant landets mest framgangsrike musikere hver for seg, noe som ikke automatisk betyr søt musikk når man slår hodene sammen. I dette tilfellet har det resultert i det lett fjetrende instrumentalalbumet«Invisible Airships». Har du sans for musikk med atmosfære, overraskende vendinger og bunnsolid håndverk, så er det bare å lete opp Amgala Temple.
TORGRIM ØYRE

God på vinyl

image: Skamløst talentfull, romantikk- og liggegaranti

ALBUM: Ila Auto var et viktig band da den nye «bluegrass-bølgen» traff landet vårt, først med den Spellemann-belønte debuten i 2006 og etter hvert på norsk. Vokalist og låtskriver Matias Hilmar Iversen tar et par skritt til siden på solodebuten «Best på vinyl», med band og gitar- og korhjelp fra Lucky Lips. Iversen mikser country, viser og rock i diverse avskygninger – uten store fakter, men med gode melodier og tekster om, grovt sett, livet, kjærligheten og musikk.
ØYVIND RØNNING

Romantikk- og liggegaranti

image: Skamløst talentfull, romantikk- og liggegaranti

ALBUM: Ni år etter «Love Ghost» er Chris Lie fortsatt landets kanskje mest undervurderte crooner. Nesodden-pimpen Oral Bee vet derimot bedre enn å la talentet til Sandvikas ukronede R&B-konge gå til spille. Under navnet Splash Bros. forener de to fløtepusene krefter på en playalistic utgivelse inspirert av silketrekk og stearinlys, mens nostalgiske produksjoner og skamløst direkte tekster sørger for både romantikk- og liggegaranti.
MATHIAS RØDAHL

Endelig på plass

image: Skamløst talentfull, romantikk- og liggegaranti

ALBUM: Når Groms Plass fra Narvik gir ut plate er det gjennomført – ned til et smykke av et cover som virkelig kommer til sin rett med vinylutgaven. «Båten Børst» er album nummer seks på 19 år, og det første på fire. Som sist produserer norskamerikaneren Bill Booth, som også spiller fele og andre strenger. Musikken til Ørjan Pleym er akustisk i visepop- og countrysjangeren, mens tekstene til Øystein Gravrok streifer innom det maritime, krig og rallarhistorien. Fint er det!
ØYVIND RØNNING

Låtoverraskelse

image: Skamløst talentfull, romantikk- og liggegaranti

LÅT: TV-spillet «Red Dead Redemption 2» har vært umulig å unngå den siste tida, og tradisjonen tro tenker Rockstar Games også denne gangen på musikkelskerne i sin alternative verden. Blant den ville vestens mange utfordringer dukker det nemlig opp en splitter ny låt fra D’angelo, noe som betyr første originale lyd fra soulguden siden «Black Messiah» fra 2004. Selvsagt er «Unshaken» da også det best tenkelige bidraget rundt leirbålet.
MATHIAS RØDAHL

Hardtrockende

image: Skamløst talentfull, romantikk- og liggegaranti

LÅT: Vestlandets store viking metal-sønner, Einherjer, er straks klare med det som blir Haugesund-gjengens niende studioalbum, «Av oss, for oss». Kvartetten har egentlig vist seg å være som en fin vin. Det er definitivt deres seinere periode som trekker det lengste strået i Einherjer-kanonen. «Mine våpen, mine ord» er et fint eksempel på hvor bra det kan gå når man våger å sette ned tempoet og la riffene og melodiene ta styringa. Slikt blir det god hardrock av.
TORGRIM ØYRE

Skamløst talentfull

image: Skamløst talentfull, romantikk- og liggegaranti

VIDEO: Et avsluttet forhold føles sjelden mer fatalt enn når man er 16 år. Derfor er det kanskje bare passende at det nettopp er ungjenta Billie Eilish som illustrerer kjærlighetssorgens overveldende kraft i videoen til sin nye singel «When the Party’s Over». Skamløst talentfull for sin alder, gjør Los Angeles-artisten virkelighet av en tilsendt fan-tegning, som gjennom tre opprivende minutter sørger for å gi mat til årets vakre høstdepresjon.
MATHIAS RØDAHL

HP Gundersens år

image: Skamløst talentfull, romantikk- og liggegaranti

ALBUM: I forrige måned kom første del av biografien om HP Gundersen, «Et liv i etableringsfasen», samtidig med at krumtappen i Bergens musikkmiljø fikk en stein i Bergen Walk of Fame (ja, den finnes faktisk). Nå foreligger et nytt album med hans siste musikalske prosjekt, The Last Hurrah!!. «Los Angeles», gruppas fjerde album, er basert på fjorårets bestillingsverk til Vossajazz. Den smygende, myke stemmen tilhører Maesa Pullman og musikken er en herlig, fengende blanding av pop, country, easy listening og jazz.
ØYVIND RØNNING

Et tonn med rock

image: Skamløst talentfull, romantikk- og liggegaranti

ALBUM: Skaperne av tung, tung politisk rock er tilbake med nok et manifest. Denne gangen har Black Debbath laget «Norsk barsk metal». Og den slags kan man jo aldri få nok av. Her handler det om «PILS!», at «Pappa lukter tusj» og det å være «Følelsesmessig inkontinent». Tradisjonen tro er det stor underholdning, men som vanlig også fantastisk stødig rent håndverksmessig. Det er faktisk få band som skriver mer breiale riff enn denne firerbanden her til lands i dag.
TORGRIM ØYRE

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!