Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Skammelig å selge dette bygget

Den gamle krigsskolen har spilt en viktig rolle i Norges historie.

VIKTIG: Den gamle krigsskolen i Tollbugata ble bygget tidlig på 1600-tallet, og splte en viktig rolle da det moderne Norge ble til. Den har ingenting på private hender å gjøre. Foto: Inger Merete Hobbelstad / Dagbladet
VIKTIG: Den gamle krigsskolen i Tollbugata ble bygget tidlig på 1600-tallet, og splte en viktig rolle da det moderne Norge ble til. Den har ingenting på private hender å gjøre. Foto: Inger Merete Hobbelstad / Dagbladet Vis mer
Meninger

Før helgen ble det kjent at Forsvarsdepartementet har gitt Stiftelsen Den Gamle Krigsskole utvidet frist til å legge frem en løsning for den gamle krigsskolen i Tollbugata 10. Salget, som ellers ville funnet sted 1. februar, er utsatt til 1. april. Det er en god nyhet, som forhåpentligvis bebuder en enda bedre: Nemlig at krigsskolen likevel ikke blir solgt på det åpne markedet, som departementet har truet med.

At den gamle krigsskolen i det hele tatt blir vurdert solgt, vitner om en mangel på forståelse for byggets historiske og nasjonale betydning, på en måte som ettertiden kan komme til å dømme hardt. For et hvert land som har hatt en lang og møysommelig prosess for å bli selvstendig, som Norge, er retten og muligheten til å bygge opp et eget forsvar noe helt essensielt.

Den gamle krigsskolen ble bygget tidlig på 1600-tallet, og fra 1750 og gjennom årene med nasjonsbygging på 1800-tallet var det her grunnen ble lagt for det moderne Norges forsvar. Dette er ikke et bygg som har noe på private hender å gjøre. At saken ikke har vakt enda større oppstandelse, kan ha med å gjøre at bygget er lite og ligger i et strøk Oslo mange sjelden besøker. Men det som har skjedd de siste årene, er sammenlignbart med om staten skulle si at de ville selge Akershus festning. Alle ville skjønt at det ville vært hodeløst.

Forslaget om å selge krigsskolen til den høyest betalende skriver seg dessverre inn i en sørgelig tendens. Det offentlige Norge har i de siste tiårene ikke vist stor evne eller vilje til å ta vare på bygg av stor nasjonalhistorisk betydning. Hva som vil skje med Nasjonalgalleriet og Museet for samtidskunst er fremdeles i det blå. Nationaltheatret hadde skrikende behov for renovering i mange år uten at de nødvendige midlene ble tildelt.

Det er nærliggende å se forsømmelsene som symptom på en viss ekshibisjonisme fra politikernes side: Det er stor stas å sette i gang og åpne nye staselige bygg, men ingen får medalje for å ta seg av den kostbare og krevende jobben det er å holde gamle hus ved like. Likevel er det en edel og essensiell oppgave, og den må gjøres.