DEBATT

Skammelig at en av fire blir uplanlagt gravide

Å bli gravid eller å få barn er ikke den ultimate lykke for alle kvinner.

MEST BRUKT: P-piller er den mest brukte prevensjonsmetoden, men passer ikke for alle. Den er heller ikke, på langt nær, den tryggeste, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MEST BRUKT: P-piller er den mest brukte prevensjonsmetoden, men passer ikke for alle. Den er heller ikke, på langt nær, den tryggeste, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix


Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En av fire kvinner har blitt uplanlagt gravid i løpet av livet. Det viser ferske tall fra TNS Gallups Helsepolitiske barometer.

Denne statistikken er skammelig. Ikke fordi kvinnen og mannen nødvendigvis har vært «uansvarlige». Ikke fordi noen velger å ta abort. Heller ikke fordi andre fortsetter graviditeten, og dermed får barn alene, i en alder mange mener er «for tidlig» eller i en alder mange mener er «for sent». At en av fire kvinner blir uplanlagt gravide er skammelig fordi det betyr at vi i Norge i 2016 fremdeles ikke kan sikre at enhver seksuelt aktiv kvinne kan være trygg på at hun ikke blir gravid dersom hun ikke ønsker det.

At en graviditet ikke er planlagt, betyr ikke alltid at den er uønsket. For noen resulterer en uplanlagt graviditet i det beste som har skjedd dem i livet.

For mange er derimot en uplanlagt graviditet uønsket. Noen er syke. Noen kan ikke bære frem friske eller levedyktige barn. Noen har ikke kapasitet til å ta vare på et (eller flere) barn. Noen er ikke egnet til å ha omsorg for et barn. Noen vil ikke bli foreldre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer