MEST BRUKT: P-piller er den mest brukte prevensjonsmetoden, men passer ikke for alle. Den er heller ikke, på langt nær, den tryggeste, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
<div><br><div><br></div></div>
MEST BRUKT: P-piller er den mest brukte prevensjonsmetoden, men passer ikke for alle. Den er heller ikke, på langt nær, den tryggeste, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix


Vis mer

DEBATT

Skammelig at en av fire blir uplanlagt gravide

Å bli gravid eller å få barn er ikke den ultimate lykke for alle kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En av fire kvinner har blitt uplanlagt gravid i løpet av livet. Det viser ferske tall fra TNS Gallups Helsepolitiske barometer.

Denne statistikken er skammelig. Ikke fordi kvinnen og mannen nødvendigvis har vært «uansvarlige». Ikke fordi noen velger å ta abort. Heller ikke fordi andre fortsetter graviditeten, og dermed får barn alene, i en alder mange mener er «for tidlig» eller i en alder mange mener er «for sent». At en av fire kvinner blir uplanlagt gravide er skammelig fordi det betyr at vi i Norge i 2016 fremdeles ikke kan sikre at enhver seksuelt aktiv kvinne kan være trygg på at hun ikke blir gravid dersom hun ikke ønsker det.

DAGLIG LEDER: Maria Røsok.
DAGLIG LEDER: Maria Røsok. Vis mer

At en graviditet ikke er planlagt, betyr ikke alltid at den er uønsket. For noen resulterer en uplanlagt graviditet i det beste som har skjedd dem i livet.

For mange er derimot en uplanlagt graviditet uønsket. Noen er syke. Noen kan ikke bære frem friske eller levedyktige barn. Noen har ikke kapasitet til å ta vare på et (eller flere) barn. Noen er ikke egnet til å ha omsorg for et barn. Noen vil ikke bli foreldre.

Det er utallige mange flere grunner til at kvinner skal kunne være trygge på at de ikke blir gravide. Å bli gravid eller å få barn er ikke den ultimate lykke for alle. For noen kan det, av ulike grunner, være det motsatte.

ASSISTERENDE DAGLIG LEDER: Tore Holte Follestad.
ASSISTERENDE DAGLIG LEDER: Tore Holte Follestad. Vis mer

Å bli uplanlagt gravid i Norge i dag, er ikke noe man skal «finne seg i».

Teknologien har fremdeles ikke kommet så langt at noen prevensjon er 100 prosent sikker. Men det finnes flere typer prevensjonsmidler som kommer ganske nært. Ved bruk av p-stav eller spiral (langtidsvirkende prevensjon) blir under 1 av 100 kvinner gravide.

Akkurat som det finnes mange ulike kvinner, finnes det mange ulike prevensjonstyper. Helsepersonell må bli flinkere til å tilegne seg kunnskap og opplyse om de ulike typene. Jenter og kvinner som ønsker prevensjon må få god og riktig informasjon om alle de ulike typene på markedet slik at hun selv kan velge den som passer for henne; ikke automatisk få utdelt p-piller. Selv om p-piller er den mest brukte prevensjonsmetoden, passer den ikke for alle. Den er heller ikke, på langt nær, den tryggeste.

Som helsepersonell, seksualundervisere, media og samfunnsborgere generelt må vi slutte å videreføre myter om graviditet og prevensjon. Man kan bli gravid hvis man har sex når man har mensen. Man kan ha spiral selv om man ikke har født. Såkalte «sikre perioder» er ikke en sikker prevensjonsmetode. Man må ikke ta jevnlige pauser når man bruker p-piller over lang tid. Hormonene som finnes i prevensjon er generelt ikke farlige. Man kan bli gravid når man ammer.

Det er ingen skam å ta abort. Men antallet uplanlagte graviditeter er unødvendig høyt.

I stedet for å fortsette i det årelange og nedtråkkede helsepolitiske sporet for å redusere aborttallene, bør vi ta et skritt tilbake og se hva som forårsaker det høye antallet aborter, og redusere dette. Svaret er uønskede svangerskap.

Det kommer sannsynligvis alltid til å forekomme uplanlagte graviditeter. Men at vi uten å blunke godtar at det skjer så mange som én av fire kvinner, det er en skam.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer