Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Pelsdyrhold

Skammelig stemmegivning av KrF og andre

KrF er havnet i dårlig selskap. 

SKUFFER: Artikkelforfatteren er særlig skuffet over Knut Arild Hareide og Kristelig Folkeparti i pelsdyrsaken. Foto:  Jørn H. Moen / Dagbladet
SKUFFER: Artikkelforfatteren er særlig skuffet over Knut Arild Hareide og Kristelig Folkeparti i pelsdyrsaken. Foto:  Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Meninger

KrF gikk i Stortinget tidligere i år sammen med Høyre, Frp og SP inn for å opprettholde pelsdyrholdet. Høyre har beklageligvis fornyet sitt votum om denne saken på sitt siste landsmøte.

Jeg er spesielt skuffet over Kristelig Folkeparti, som ellers ønsker å framstå som et verdiparti – med tillitsvalgte som vanligvis profilerer sympatiske kvaliteter som moral, etikk og medmenneskelighet. Men i denne saken er denne linjen forlatt. Jeg vil minne Knut Arild Hareide og Co. om at etikken ikke begrenser seg til mellommenneskelige forhold. Dyrevelferd er en utvidelse av det tradisjonelle etikk- og moralbegrep. Etikk omfatter nemlig naturen rundt oss, og i tillegg til vår egen art Homo Sapiens, alt levende, både ville- og domestiserte dyr.

Hvorfor? Jo, fordi de bl.a. har følelser som oss. De kan føle savn, smerte og lide under mangel på mulighet til å leve ut normal atferd. Og ikke minst, mangel på frihet. Mange av oss har sett videoklipp fra norske pelsdyrfarmer. Det er tungt å møte blikkene til mink og rev med avspiste ører og åpne sår i trange nettingbur.

Den norske veterinærforening, Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk er enige om at pelsdyrene lider alvorlig overlast i burene. Dette representerer et etisk problem av dimensjoner.

Kjære KrF-politikere og representanter fra Høyre, Frp og Sp, dere er på villspor og på kollisjonskurs med intensjonene i Dyrevelferdsloven. SP hadde landbruksministeren i forrige periode. Partiet har derfor et meget stort ansvar for at denne næringen ennå er en realitet. De aktuelle politikere bør definitivt lytte til fagpersoner, skifte standpunkt og støtte den svake part, dyrene. På den annen side, all ære til AP, SV, V og MDG. Etikk i sin alminnelighet, og dyrevelferd i særdeleshet, er å velge det akseptable, og ikke nøye seg med det aksepterte.