BEST FRIENDS: Her fra Bremnes Seashore, Bømlo, tidligere i sommer.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
BEST FRIENDS: Her fra Bremnes Seashore, Bømlo, tidligere i sommer. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

SMS-ene mellom Solberg og Hareide:

Skammen i valgkampen

Å, nei. Etter Solberg og Hareides sms-utveksling i sosiale medier må jeg sammenlikne valgkampen med «Skam».

Kommentar

«Hei, Erna. (smilefjes) Jeg ser at det blåses stort opp at vi følger opp vedtaket, om at KrF ønsker en sentrum-Høyre regjering, med ikke å ha felles markeringer. Dette snakket vi jo om før sommeren, og jeg synes kanskje mediene overdriver hva dette betyr. Knut Arild.»

«Hei, Knut Arild. Takk for SMS (smilefjes) (...)»

Skammen i valgkampen

Jeg trenger ikke å sitere hele dialogen. Du kan finne den selv på Erna Solberg og Knut Arild Hareides Facebook-sider. To meldinger fra hver, der de tilsynelatende gir Facebook-publikumet et lite glimt inn det aller helligste: maktas korridorer. Se! Sånn løser topp-politikerne problemene sine – helt privat – som oppstår når medieskandalene truer.

Jeg ble oppmerksom på sms-utvekslingen på Twitter, hvor noen lurte på om dette var ekte. Hva var dette, liksom? Det var en ny dimensjon av politisk spinn som folk ikke helt umiddelbart klarte å dekode.

Utgangspunktet for det hele var åpenbar: sleiking av imamer oppetter ryggen. KrF har i lang tid gjort det klart at de ikke ønsker å støtte Frp i regjering etter valget, og at de foretrekker en sentrum/Høyre-regjering.

Men munnhoggeriet mellom partileder Knut Arild Hareide og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på NRKs «Politisk kvarter» denne uka, var så kraftig og til slutt eksplisitt usaklig, at det utløste oppslag om at KrF ikke ville stille opp i valgkamparrangementer for en borgerlig regjering sammen med Frp.

KrF har nok egentlig ingenting imot den typen saker. Listhaug forsøkte å ydmyke Hareide, og partiet måtte svare på en eller annen måte. Men ikke for mye! Det rutinerte sentrumspartiet KrF vet at det ikke er lurt å brenne bruer. Hareide vil gjerne holde brua til samarbeid både mot høyre og venstre i god, bærekraftig stand.

I gamle dager ville kanskje KrF sørget for å balansere det harde valgkampnekt-budskapet i en sak der Hareide gikk ut og nyanserte. Kanskje ville det blitt et eget innslag i Dagsrevyen, der Hareide fleipet det litt bort med en av bedehus-blødmene som han har gjort til sitt varemerke.

Nå trenger han ikke å gjøre det. På Facebook kunne han i stedet lenke til saken om valgkampnekt, som også inneholdt noen modererende utsagn, og framheve disse i sin statusoppdatering knyttet til saken.

Men dette er jo også ganske kjedelig og forutsigbart. Man har ikke et tungt lastet og godt betalt pr-maskineri for å komme opp med banaliteter som dette. Partiene har nå selvsagt egne sosiale medier-rådgivere, og de skal jo helst bidra med noe nyskapende de også. I år har derfor Erna Solbergs sms-er stadig vært å se på Facebook. Da hun skulle besøke Knut Arild Hareide hos foreldrene hans på Bømlo i sommer, fikk hennes Facebook-følgere derfor se sms-utvekslingen mellom de to. Spektakulært i form, nokså ordinært i innhold: De gledet seg til å møtes. Erna spurte, liksom kameratslig og tilforlatelig, om det var noe de skulle ta med. ved å spørre om det var noe de skulle ta med. Nei da, det skulle mamma og pappa fikse, svarte Knut Arild.

Skammen i valgkampen

Det var vel, blendet av denne suksessen, at noen kom på selve kronen på verket, la pièce de résistance: Å legge ut en gemyttlig sms-utveksling mellom de to etter at sleike oppetter ryggen-gate hadde herjet nettavisene halve uka.

Det kan minne om hvordan serieskaperne i «Skam» la ut fiktive chatter mellom rollekarakterene, innimellom små og lange videoer seriens hjemmeside. Forskjellen var selvfølgelig at sms-utvekslingen mellom politikerne ikke var fiktiv. Selvsagt var den ikke det. Eller?

Det var fjerdemann i den nåværende borgerlige konstellasjonen, Sveinung Rotevatn fra samarbeidspartiet Venstre, som avslørte «bløffen»: Da Solberg og Hareide sms-et før Bømlo-besøket skrev KrF-lederen på nynorsk. Denne gangen hadde han slått over til bokmål. Veksler Hareide mellom målformer når han kommuniserer med statsministeren på sms? Eller var det rett og slett en annen kommunikasjonsrådgiver som hadde fått jobben denne gangen?

Har publikum grunn til å føle seg lurt? Nei. Men nå har vi i alle fall skrellet ett lag av løken som er politisk kommunikasjon.