Skammen og vreden

Overraskende interessant om skam og familie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Ideen «Skambæreren» mest åpenbart bygger på, er velkjent og gir god grunn til skepsis: Den trassige jeg-fortelleren Ada, som har en sterkt religiøs oppvekst bak seg, og et voldsomt behov for en anerkjennelse hun mener å aldri ha fått, bestemmer seg i protest mot Gud og familie - og i et desperat forsøk på å bli sett - for å fornedre seg og skitne seg til etter beste evne.

Ulykkelige barn

Hun prostituerer seg, og går lenger enn de fleste i hennes profesjon gjør: «Jeg skulle omskape meg selv til et så skittent, så grotesk og vellystig vesen at ingen mor eller far eller mann noensinne ville kunne elske meg igjen». Ada blir «skambæreren» - romanens bibelske hentydninger er tallrike. Dette ikke utpreget originale prosjektet utvikler seg heldigvis til noe mer interessant enn den klisjéaktige religionskritikken og vulgærpsykologien man kunne frykte: Lite barn skades av gammeltestamentlig alvor i barndommen og lider for livet. Ada er en sammensatt skikkelse: rasende sint, sårbar og full av undring, usikker på sin evne til kjærlighet, så tidlig i barndommen i stand til å drøfte erkjennelsesteoretiske problemstillinger at man må stusse på realismen.Hennes ekstreme form for protest kontrasteres med den bokstavelig talt innelukkede Even, den aseksuelle naboen som har bestemt seg for å ikke ta sine mange talenter i bruk, og isteden har lukket seg inne i leiligheten sin i selskap med et utall hermetikkbokser. Møtet med Even, og det merkverdige oppdraget hun etter hvert påtar seg med å forføre ham - i regi av Evens terapeut - rokker ved Adas bastante forestillinger om kjærlighetens umulighet. Begge er de begavede, men ulykkelige barn som har valgt å snu ryggen til samfunn og familie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer