Skammens Europa

I innledningen sier kommentatoren: Det er umulig å flykte fra realitetene: At dette skjedde i Europa. I vår tid. Rett utenfor vår stuedør.

Det er fem år siden. 11. juli 1995 ble det verste folkemordet siden andre verdenskrig gjennomført i den bosniske byen Srebrenica. En massakre der 7000 muslimske flyktninger ble drept i byen som var beskyttet av FN. Husker noen av oss hva vi gjorde den dagen?

Spørsmålene den prisbelønte BBC-dokumentaren «Ropet fra graven», sendt på NRK: Hvordan kunne det internasjonale samfunnet forbli tilskuer? Var det virkelig slik at 30 FN-soldater var viktigere enn 30 000 muslimers liv? Serberne brukte stjålet FN bidro direkte til etnisk rensing.

Dokumentaren var grundig og pedagogisk. Den var også konfronterende, skarp og vond. Srebrenica-tragedien rulles opp. Dag for dag. Time for time. Intervjuer og situasjoner. Detaljer og sammenheng. Følelser og analyser. De små historiene. De aller vondeste historiene. Mødrene som vender tilbake til slakteplassen. Overlevende, øyenvitner. En nederlandsk general uten ryggrad. General Karreman heter han.

En nederlandsk general sviktet. FN sviktet.

Politikere, media, opinionen sviktet. I Norge evnet vi aldri å ta konflikten innover oss. Det er viktig at det finnes tv-stasjoner som føler ansvar for å lage dokumentarer som «Ropet fra graven». Også fem år etter.