Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skammens figur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANTIMONUMENT: «Rød-dommen er utålelig og et sivilisasjonssammenbrudd innenfor rettsstatens ramme». Slik beskrev direktør ved Holocaustsenteret, Odd Bjørn Fure, frifinnelsesdommen over politiinspektør Knut Rød i 1948. Ordene falt i går i forbindelse med prøveavdukingen av Victor Linds nidskulptur over Knut Rød (1900-1986) ved Holocaustsenteret på Bygdøy i Oslo. Rød var sjef for statspolitiet i Oslo under krigen, medlem av NS og ledet arrestasjonene av de 532 jødene, som ble deportert med slaveskipet «Donau» 26. november 1942. Ifølge kildene gikk han til oppgaven med en nidkjærhet som var en SS-offiser verdig. Rød gjorde heller ikke noe for å bli fritatt for denne oppgaven, og våget verken eget skinn eller stilling i sakens anledning. På grunn av tjenester som Rød hadde ytt motstandsbevegelsen - eller «gode nordmenn» - ble han etter to rettsomganger frikjent for forbrytelsen mot de norske jødene. Skjenselsgjerningen hadde ifølge dommen den gang «liten vekt» i forhold til Røds bistand overfor motstandsmennene. Selv om en juridisk dommer konkluderte motsatt i første rettsomgang.

«LITEN VEKT synes å være noe av et nøkkelord til Victor Linds framstilling av politioffiseren. Med faglig assistanse fra kollega Snorre Ytterstad har Lind modellert Rød i statuettens forminskede dimensjon. Skulpturen står støpt i bronse på en glattpolert sokkel i granitt, med talende sitater fra dommen og noen av den jødiske dikteren Paul Celans ord. «En liten hjerteløs mann» var Linds egen karakteristikk av Rød. Når Rød i ridebukser gjør nazihilsen, så har det sammenheng med at denne posituren ble brukt på en verveplakat for det norske statspolitiet under krigen. Skulpturen er med andre ord ingen karikatur, men et uhyggelig vitnemål om nazismens unatur.

DET TOK TID før jødene fikk sine verdige monumenter her til lands, i form av Anthony Gormleys lavmælte minne ved Akershus og Arnold Dreyblatts talende montasje på Holocaustsenteret. Victor Linds antimonument,«Gjerningsmannen», føyer seg inn i dette reflekterte kunstneriske sorgarbeidet, som først får sin mening som utsagn i det offentlige rom. Skulpturen over Knut Rød er tilgjengelig for publikum fra i morgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!