KOMMENTARER

Skammens mørke kilder

Det er fire liv som avkles i Nord-Troms tingrett. Juridisk er kjernen om Svein Ludvigsen har utnyttet sin stilling. Under ligger seksuell skam, skriver John O. Egeland.

Skammens mørke kilder
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Svein Ludvigsen (H) var en slags visekonge i Nord-Norge. Nå står han overfor en tiltale som reduserer ham til en seksuell overgriper. Ludvigsen risikerer å tilbringe alderdommen på Ullersmo Landsfengsel eller et annet sted med gitter og murer. Hvis han blir dømt - nesten 73 år gammel - vil hele hans liv og fasade falle i grus. Det gode rykte, de varme omtalene, pondusen som fulgte med posisjonene som lokalpolitiker, banksjef, stortingsrepresentant, statsråd og fylkesmann, de kongelige forbindelsene, topposisjonen i Frimurerlosjen og æren som kommandør av St. Olavs orden.

Det virker monumentalt i forhold til hva de tre fornærmede i saken har som bagasje. Vi vet ikke så mye om dem fordi deres identitet må skjermes. Bare at de er asylsøkere, at de søkte oppholdstillatelse, arbeid og at en av dem ansees for lettere psykisk utviklingshemmet. De kommer fra land og kulturer der seksuell omgang mellom menn ikke bare er tabubelagt, men straffbart og direkte farlig. Blir de ikke trodd risikerer de sosial utstøtelse og tap av det viktigste av alt: Menneskets frihet og verdighet.

Sosialt er det en avgrunn mellom den tiltalte og de tre fornærmede i denne saken. Men den inneholder også et sammenbindende element: Seksuell skamfølelse. De tre fornærmede forteller om fortvilelse, fornedrelse, hat og tanker om hevn etter sine kontakter med Svein Ludvigsen. Til og med drapsplaner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer