- Skammer meg over at jeg ikke støttet ham offentlig

Knausgård om Sæterbakken: En av de viktigste forfatterne i vår generasjon.

HYLLET SÆTERBAKKEN: Forfattere og kolleger mintes Stig Sæterbakken med arrangement på litteraturfestivalen på Lillehammer i dag. Karl Ove Knausgård var siste taler. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYLLET SÆTERBAKKEN: Forfattere og kolleger mintes Stig Sæterbakken med arrangement på litteraturfestivalen på Lillehammer i dag. Karl Ove Knausgård var siste taler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Stig Sæterbakken var helt uvurderlig viktig for forfatterne i min generasjon, sier Karl Ove Knausgård til Dagbladet.

Han har nettopp holdt avslutningsinnlegget under et arrangement på litteraturfestivalen på Lillehammer, som hedret forfatterskapet til nylig avdøde Stig Sæterbakken.

Sæterbakken var kunstnerisk leder ved festivalen mellom 2000 og 2008, og har satt dype spor etter seg både i og utenfor Lillehammer, noe flere av dagens innlegg vitnet om.

David Irving I sitt innlegg la Karl Ove Knausgård vekt på Sæterbakkens engasjement for det som ligger utenfor konsensussamfunnet, og som kan bli sett på som moralsk forkastelig.

Han nevnte tekster Sæterbakken har skrevet om forfattere som Céline og Nikanor Teratologen, men trakk spesielt fram den kontroversielle bookingen av holocaust-fornekteren David Irving til Lillehammer i 2008. Oppstyret og motstanden mot invitasjonen førte til slutt til at Sæterbakken gikk av som kunstnerisk leder.- Hva var vel en bedre måte å belyse temaet «sannhet» på? spurte Knausgård.

- Jeg syntes invitasjonen av Irving var en glimrende idé, og jeg vurderte å skrive et innlegg om det i en avis. Men jeg visste at det ville bli en belastning for meg, og noe som ville henge ved meg lenge, så jeg lot være. Nå angrer jeg og skammer meg over det, sa Knausgård og fortalte at han istedet sendte Sæterbakken en privat epost, der han roste ham for beslutningen og håpet at han stod sterk i stormen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer