<strong>HYLLET SÆTERBAKKEN:</strong> Forfattere og kolleger mintes Stig Sæterbakken med arrangement på litteraturfestivalen på Lillehammer i dag. Karl Ove Knausgård var siste taler. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYLLET SÆTERBAKKEN: Forfattere og kolleger mintes Stig Sæterbakken med arrangement på litteraturfestivalen på Lillehammer i dag. Karl Ove Knausgård var siste taler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Skammer meg over at jeg ikke støttet ham offentlig

Knausgård om Sæterbakken: En av de viktigste forfatterne i vår generasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Stig Sæterbakken var helt uvurderlig viktig for forfatterne i min generasjon, sier Karl Ove Knausgård til Dagbladet.

Han har nettopp holdt avslutningsinnlegget under et arrangement på litteraturfestivalen på Lillehammer, som hedret forfatterskapet til nylig avdøde Stig Sæterbakken.

Sæterbakken var kunstnerisk leder ved festivalen mellom 2000 og 2008, og har satt dype spor etter seg både i og utenfor Lillehammer, noe flere av dagens innlegg vitnet om.

David Irving
I sitt innlegg la Karl Ove Knausgård vekt på Sæterbakkens engasjement for det som ligger utenfor konsensussamfunnet, og som kan bli sett på som moralsk forkastelig.

Han nevnte tekster Sæterbakken har skrevet om forfattere som Céline og Nikanor Teratologen, men trakk spesielt fram den kontroversielle bookingen av holocaust-fornekteren David Irving til Lillehammer i 2008. Oppstyret og motstanden mot invitasjonen førte til slutt til at Sæterbakken gikk av som kunstnerisk leder.

- Hva var vel en bedre måte å belyse temaet «sannhet» på? spurte Knausgård.

- Jeg syntes invitasjonen av Irving var en glimrende idé, og jeg vurderte å skrive et innlegg om det i en avis. Men jeg visste at det ville bli en belastning for meg, og noe som ville henge ved meg lenge, så jeg lot være. Nå angrer jeg og skammer meg over det, sa Knausgård og fortalte at han istedet sendte Sæterbakken en privat epost, der han roste ham for beslutningen og håpet at han stod sterk i stormen.

<strong>HEDRET:</strong> Stig Sæterbakken gikk bort i januar i år. Her fra litteraturfestivalen på Lillehammer i 2009. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HEDRET: Stig Sæterbakken gikk bort i januar i år. Her fra litteraturfestivalen på Lillehammer i 2009. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han fikk straks en epost der Sæterbakken takket, men sa at det var for sent, han skulle trekke seg om én time.

- Jeg tror ikke han mente det som en provokasjon. Jeg aner en genuin vilje til å forstå og vite, sier han.

- En av de viktigste
- I alt han gjorde fantes en enorm tro på litteraturen og litteraturens kraft. Da han døde, ble alt dette som var så lett å ta for gitt tydelig. Han var en av de viktigste forfatterne i vår generasjon, fortsatte Knausgård.

Til Dagbladet forteller han etterpå at han hadde et kollegialt forhold til Sæterbakken.

- Vi snakket sammen når vi møttes. Han var også redaktør for meg en gang, da jeg skrev et essay om Knut Hamsun til en bok, sier Knausgård, og beskriver Sæterbakken som helt kompromissløs og med en stor integritet.

- Og han hadde et veldig stort hjerte, det merket man når man traff ham, sier han.

Lagt opp som fotballspiller
Både Knausgård og Sæterbakken har også vært innom forfatterlandslaget, som hvert år spiller kamp under litteraturfestivalen. Men i år blir kampen mot Italia spilt uten Knausgård, som hadde det travelt med å rekke toget i kveld.

<strong>ANGRER:</strong> I sin tale i kveld fortalte Knausgård at han hadde lyst til å skrive et innlegg og forsvare Stig Sæterbakkens kontroversielle booking av holocaust-fornekteren David Irving til Lillehammer. Nå angrer han på at han ikke gjorde det.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANGRER: I sin tale i kveld fortalte Knausgård at han hadde lyst til å skrive et innlegg og forsvare Stig Sæterbakkens kontroversielle booking av holocaust-fornekteren David Irving til Lillehammer. Nå angrer han på at han ikke gjorde det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg har nok lagt opp. De andre har blitt så unge og raske, sier han med et smil.

- Jeg hadde egentlig sagt nei til å komme på festivalen i år, men så måtte jeg delta på dette. Jeg skrev innlegget i går kveld, forteller han.

Noen nye bokprosjekter har han heller ikke for øyeblikket, men røper at fotoboka han netopp ga ut på eget forlag, med eget essay og fotografier av Thomas Wågström, skal bli en trilogi med bøker bygget over samme lest. Når de neste to skal komme, er usikkert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer