<strong>REFSES:</strong>  Dronning Sonja får kritikk for sin hyllest av forfatteren og nazisten Knut Hamsun. Hun var tilstede i Nasjonalbiblioteket i Oslo ved markeringen av åpningen av Hamsunåret i februar. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
REFSES: Dronning Sonja får kritikk for sin hyllest av forfatteren og nazisten Knut Hamsun. Hun var tilstede i Nasjonalbiblioteket i Oslo ved markeringen av åpningen av Hamsunåret i februar. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Skandale at dronningen hyller Hamsun

Jødisk stiftelse refser dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den Internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen gir dronning Sonja kraftig refs for hennes hyllest av forfatteren Knut Hamsun.

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat og leder for redningsaksjonen av jødene i Ungarn fra 1944-1945.

Sist fredag sendte den anerkjente stiftelsen et brev direkte til kongehuset.

- Skal jeg være helt ærlig, mener jeg det er en skandale at den norske dronningen deltar på en feiring av Knut Hamsun. Det var mange genier som var nazister. men jeg vet ikke om noen som har blitt hyllet av et statsoverhode, sier stifteren av organisasjonen, Baruch Tenembaum, til VG.

Høye beskytter

Kronprinsesse Mette-Marit er Hamsunårets beskytter. Hun skal markere Hamsunåret på Hamsun-senteret på Hamarøy 4. august.

<strong>DELTOK PÅ ÅPNINGEN:</strong> Dronning Sonja studerte Knut Hamsuns håndskrevne manuskript og korrekturutgaven av «Sult» i Nasjonalbiblioteket i Oslo da hun deltok under åpningen av Hamsun-året. Foto Erlend Aas / SCANPIX
DELTOK PÅ ÅPNINGEN: Dronning Sonja studerte Knut Hamsuns håndskrevne manuskript og korrekturutgaven av «Sult» i Nasjonalbiblioteket i Oslo da hun deltok under åpningen av Hamsun-året. Foto Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Det synes Tenembaum lite om.

- Jeg skjønner ikke hvordan de våger. Den norske feiringen er i ferd med å bli et symbol for antiholocaust. Jeg håper de kongelige vil tenke seg om og korrigere det de nå gjør, sier han til VG.

<strong>HAMSUNÅRETS HØYE BESKYTTER:</strong> Kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
HAMSUNÅRETS HØYE BESKYTTER: Kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- To tanker
Slottet ønsker ikke å kommentere saken overfor avisa.

Dronning Sonja uttalte imidlertid under den offisielle åpningen av Hamsunåret 19. februar i år at det var viktig å skille mellom forfatteren og nazisten Hamsun.

- Man må kunne ha to tanker i hodet samtidig, og skille mellom litteraturen og mennesket, sa hun
.

Det er i år 150 år siden Hamsun ble født, og arrangementet Hamsun 2009 har i den forbindelse fått i oppdrag av Kultur- og kirkedepartementet å markere hans nasjonale og internasjonale anerkjennelse som dikter.

<strong>KRIGSHELT:</strong> Raoul Wallenberg. Foto: AP / SCANPIX
KRIGSHELT: Raoul Wallenberg. Foto: AP / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer