Svenska Akademien:

Skandaleakademiet gir 400 000 til Knausgård

Karl Ove Knausgård får Svenska Akademiens Nordiske pris.

PRIS: Karl Ove Knausgård mottar Svenska Akademiens Nordiske litteraturpris. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRIS: Karl Ove Knausgård mottar Svenska Akademiens Nordiske litteraturpris. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding fra Svenska Akademien onsdag kommer det frem at forfatter Karl Ove Knausgård mottar deres Nordiske pris for 2019.

Prisen deles ut til personer i nordiske land som har gjort en betydningsfull innsats innenfor Akademiets virksomhet- eller interesseområder.

Tidligere er det Thomas Bredshoff, Monika Fagerholm, Dag Solstad og Agneta Pleijel som har mottatt prisen. Prisen deles ut 3. april og er på 400 000 kroner. I år feirer også Svenska Akademien 200 år.

Knausgård har gjort seg bemerket som forfatter de siste årene. Blant annet for selvbiografien i seks deler, «Min kamp», som kom ut i tidsrommet 2009-2011.

Knausgård er ikke tilgjengelig for kommentar onsdag.

Svekket tillit

Akademiet deler ut en rekke høythengende priser, og er internasjonalt mest kjent for sin rolle som jury for Nobelprisen i litteratur.

I fjor ble ikke Nobelprisen i litteratur delt ut på grunn av svekket tillit til Akademien.

Krisen som tapetserte svenske nettaviser, ble for alvor utløst da tre av medlemmene i Svenska Akademien trakk seg i april i fjor.

Kjell Espmark, Klas Östergren og Peter Englund valgte å forlate komiteen på grunn av en konflikt rundt Katarina Frostenson, et av komiteens andre medlemmer.

Frostenson er gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Han var kjernen i konflikten, og ble beskyldt for seksuelle overgrep, trakassering og lekkasjer.

I november 2017 fortalte nemlig 18 kvinner at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann omtalt som «kulturprofilen».

Senere ble han identifisert som Jean-Claude Arnault, teaterregissør og ektemann til lyrikeren Katarina Frostenson, et av akademiets medlemmer.

72 år gamle Arnault ble i 2018 dømt til to års fengsel for ett tilfelle av voldtekt. I begynnelsen av desember ble han dømt for enda en voldtekt, og dommen ble skjerpet til to og et halvt års fengsel. Han har anket dommen til svensk høyesterett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer