PRIS: Karl Ove Knausgård mottar Svenska Akademiens Nordiske litteraturpris. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRIS: Karl Ove Knausgård mottar Svenska Akademiens Nordiske litteraturpris. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Svenska Akademien:

Skandaleakademiet gir 400 000 til Knausgård

Karl Ove Knausgård får Svenska Akademiens Nordiske pris.

I en pressemelding fra Svenska Akademien onsdag kommer det frem at forfatter Karl Ove Knausgård mottar deres Nordiske pris for 2019.

Prisen deles ut til personer i nordiske land som har gjort en betydningsfull innsats innenfor Akademiets virksomhet- eller interesseområder.

Tidligere er det Thomas Bredshoff, Monika Fagerholm, Dag Solstad og Agneta Pleijel som har mottatt prisen. Prisen deles ut 3. april og er på 400 000 kroner. I år feirer også Svenska Akademien 200 år.

Knausgård har gjort seg bemerket som forfatter de siste årene. Blant annet for selvbiografien i seks deler, «Min kamp», som kom ut i tidsrommet 2009-2011.

Knausgård er ikke tilgjengelig for kommentar onsdag.

Svekket tillit

Akademiet deler ut en rekke høythengende priser, og er internasjonalt mest kjent for sin rolle som jury for Nobelprisen i litteratur.

I fjor ble ikke Nobelprisen i litteratur delt ut på grunn av svekket tillit til Akademien.

Krisen som tapetserte svenske nettaviser, ble for alvor utløst da tre av medlemmene i Svenska Akademien trakk seg i april i fjor.

Kjell Espmark, Klas Östergren og Peter Englund valgte å forlate komiteen på grunn av en konflikt rundt Katarina Frostenson, et av komiteens andre medlemmer.

Frostenson er gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Han var kjernen i konflikten, og ble beskyldt for seksuelle overgrep, trakassering og lekkasjer.

I november 2017 fortalte nemlig 18 kvinner at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann omtalt som «kulturprofilen».

Senere ble han identifisert som Jean-Claude Arnault, teaterregissør og ektemann til lyrikeren Katarina Frostenson, et av akademiets medlemmer.

72 år gamle Arnault ble i 2018 dømt til to års fengsel for ett tilfelle av voldtekt. I begynnelsen av desember ble han dømt for enda en voldtekt, og dommen ble skjerpet til to og et halvt års fengsel. Han har anket dommen til svensk høyesterett.