Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skandalebandet i Grand Prix - igjen

Skapte diplomatisk trøbbel med pauseinnslag i forfjor. I år er de med i konkurransen.

(Dagbladet.no): - Vi er glade for at Cheezy Keys har sagt ja til å være med i Grand Prix, sier prosjektleder Stian Malme i NRK til Dagbladet.no.

I år fyller musikkkonkurransen 50 år, og NRK har bedt åtte ulike artister om å lage sine bidrag til den norske finalen. Artistene som deltar er så langt hemmelige, de skal presenteres hver uke framover i Ivar Dyrhaugs nye program «Memo». Først ut er Cheezy Keys.

Geografisk tull

I 2003 opptrådte gruppa Cheezy Keys i pausen i den norske finalen av Melodi Grand Prix. Innslaget skulle etter planen gi seerne en smak av Latvia, der den internasjonale finalen skulle holdes det året.

Men det ble det bråk av. Gruppa blandet latvisk med russisk kultur, og det falt på ingen måte i smak hos vertslandet Latvia.

Innslaget viste elementer fra russisk kultur: Kosakkuniformer, balalaikaer og matrjosjkadokker sammen med det latviske flagget. Latviske borgere truet blant annet truet med boikott av norske varer, for latviere vil ikke sammenlignes med russere, landets undertrykker gjennom flere hundre år.

- Det skulle bare presentere et show der vi leker med nordmenns fordommer og lager morsomheter om hva vi tror Latvia er. Vi tråkket litt feil, for vi visste ikke hvor såre de russiske elementene var for latvierne, sa gruppa til Dagbladet etter tabben.

Passer på

BLANDET SAMMEN LAND: Skapte trøbbel for norske diplomater, som måtte beklage at latvisk kultur ble fremstilt som russisk i pauseinnslaget i den norske Grand Prix-finalen i 2003. Foto: SCANPIX
BLANDET SAMMEN LAND: Skapte trøbbel for norske diplomater, som måtte beklage at latvisk kultur ble fremstilt som russisk i pauseinnslaget i den norske Grand Prix-finalen i 2003. Foto: SCANPIX Vis mer

Om de vinner finalen i år får de mer russisk kultur å bryne seg på. Den internasjonale finalen foregår i Ukraina.

- Vi vokter oss vel for å tråkke noen på tærne. Denne gangen kan de om de vil få lov til å bruke mer av russisk kultur, som vel er en større del av Ukraina, sier Malme.

Låta de skal framføre er hemmelig, og det er først i finalen det norske folk finner ut om bandet igjen går løs på geografien.

Beklaget

NRK-sjef John G. Bernander måtte i 2003 gå ut og be det latviske folk om unnskyldning. Han sendte brev til ambassadøren der han beklager det famøse tv-innslaget og Norges ambassadør i Latvia møtte personlig opp hos Latvias president for å be om unnskyldning på NRKs vegne.

Den norske finalisten Jostein Hasselgård ble nedrent av spørsmål fra latviske journalister som ville ha klarhet i saken.

- De har ikke vært uavhengige i mer enn drøyt ti år, og nasjonalfølelsen er sterk, sa Norges deltaker Jostein Hasselgård, som skjønte hvorfor latvierne reagerte så voldsomt.

Konkurrerer

Gruppa er en vokalgruppe som ofte spiller på humor. Anders Kjepperud, Hans Petter Moen, Kim A. Hagen, Kjærand Moe og Morten Bergheim ønsket ikke å skapte diplomatisk trøbbel i 2003, og det lover de å holde seg unna i år.

- Vi må satse på å holde tunga rett i munnen, sier bandmedlem Anders Kjepperud til Dagbladet.no.

Bandet har skrevet låta selv, men de holder tett om hva det satser på. Finalen holdes 5. mars i Oslo Spektrum, og da møter bandet sju andre konkurrenter.

MÅTTE BEKLAGE:</B> NRK-sjef John G. Bernander sendte brev til den latviske ambassaden etter fadesen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media