Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fyre Festival

Skandalefestival ble sammenliknet med «The Hunger Games». Nå er arrangøren arrestert

Siktet for bedrageri.

<p><b>KATASTROFE: Det skulle være en festival for rike, festivalsugne mennesker, men endte med kaos og en haug med søksmål. Foto: </b>Lee / Prahl/ Splash News / NTB scanpix</p>

KATASTROFE: Det skulle være en festival for rike, festivalsugne mennesker, men endte med kaos og en haug med søksmål. Foto: Lee / Prahl/ Splash News / NTB scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet): «Fyre Festival» skulle være en luksusfestival over to uker på en avsidesliggende øy i Bahamas, men den varte knapt en dag da den gikk av stabelen mot slutten av april i år.

Arrangør arrestert

I stedet for luksuriøs innkvartering, gourmetmat og supermodeller, ble spente festivaldeltakere møtt av voldsomme forsinkelser, våte telt og vasne ostesandwicher.

- Festivalens mangel på tilstrekkelig mat, vann, ly og medisinsk omsorg skapte en farlig og panisk situasjon blant deltakerne. Plutselig befant deltakerne seg på en øde øy uten forsyninger. Det var mer som å være med på «The Hunger Games» eller «Lord of the Flies», står det i et søksmål mot arrangørene.

KAOTISK: Luksusfestivalen «Fyre Festival» skulle være et paradis på Bahamas. Rike mennesker brukte opptil 200 000 kroner på billettene, nå trygler de om å få dra hjem. Se hvordan festivalen endte og hva festivalgjengerne sier i videoen. Video: Scanpix/Twitter Vis mer

Søksmålet ble tatt ut kort tid etter den katastrofale festivalen, men nå er det mer trøbbel for arrangørene.

En av de to arrangørene, Billy McFarland, ble fredag arrestert, siktet for såkalt overføringsbedrageri, skriver New York Times.

Siktelsen går blant annet ut på at McFarland skal ha gitt investorer feilaktig finansiell informasjon om sitt eget selskap, Fyre Media.

- McFarland har angivelig framlagt falske dokumenter for å få investorer til å gå inn med en million dollar i firmaet og fiaskoen Fyre Festival, sier fungerende statsadvokat i Souther District of New York, Joon H. Kim.

Medarrangør ikke arrestert

Dersom McFarland blir dømt risikerer han opp til 20 år i fengsel, men det er sannsynlig at han vil få en mildere straff.

McFarlands medarrangør, den amerikanske rapperen Jeffrey Atkins, bedre kjent som Ja Rule, er ikke arrestert.

- Atkins er ikke arrestert og vi anser ham ikke som en del av denne etterforskningen, sier Atkins sin advokat Stacey Richman.

Ifølge siktelsen skal McFarland ha lurt minst to investorer til å investere 1,2 millioner dollar i to selskaper.

Dette skal han ha gjort ved å overdrive inntektene til selskapet Fyre Media. McFarland skal ha påstått at selskapet hadde tjent millioner av dollar i løpet av de to siste årene, når sannheten var at inntektene var på drøye 50 000 dollar.

Michael Quinn, advokat for investoren Oleg Itkin, som har gått til sivilt søksmål mot McFarland og hans selskaper, sier at arrestasjonen er «et nytt steg mot å adressere skaden han har påført vår klient og alle andre ofrene».

Skandalefestivalen fikk stor oppmerksomhet i mediene.

Dusinvis av søksmål

Gjestene som ankom flyplassen med forventninger om å bli fraktet som kjendiser, ble i stedet møtt med voldsomme forsinkelser, og når de endelig hadde ankommet øya, fant de bagasjen sin dumpet på stranda i mørket.

Forventninger om luksuriøs innkvartering endte i et vått telt, mens andre ikke fant et sted å bo – og gourmetmaten de hadde blitt lovet, viste seg å være en vassen ostesandwich.

De to arrangørene la seg flate og kom med en beklagelse på festivalens egen hjemmeside. Der beklaget de og forklarte hvorfor ting gikk så galt.

De to mennene som skapte festivalen har fått dusinvis av søksmål mot seg etter festivalen. I tillegg er PR-byrået som sto bak reklamekampanjen for festivalen saksøkt.

Blant dem som har saksøkt arrangørene, er festivaldeltakeren Daniel Jung.

Ifølge The Guardian forventer Jung at mer enn 150 andre personer vil bli med på søksmålet, hvor han krever erstatning på 100 millioner dollar for bedrageri, brudd på kontrakten og feilaktig framstilling av festivalen.

Festivalen var lagt til en øy som tidligere var eid av narkobaronen Pablo Escobar. Festivalarrangørene hadde lovet alt fra yachter og turkist vann til supermodeller som Kendall Jenner og Bella Hadid.

Festivaldeltakerne brukt opptil 200 000 kroner på billettene, men ble altså avspist med kaos og vasne ostesandwicher.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!