Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skandaleforfatteren må punge ut

Nå kommer Oprah-bløfferens bok ut på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 2003 skrev forfatteren James Frey en rystende selvbiografi om sin kamp mot fortiden som kriminell og narkoman. Boka fikk gode kritikker, og Oprah Winfrey var blant dem som skrøt «A million Little Pieces» opp i skyene. Etter at hun hadde plukket den ut som månedens bok i sin bokklubb, gikk den rett til topps på bestselgerlistene.

Men snart ble det klart at ikke alt var som det skulle være. Frey hevdet blant annet at han hadde lest «Krig og fred» 14 ganger mens han satt i fengsel, noe som var merkelig med tanke på at han bare hadde sittet innelåst i noen timer.

Nå har det amerikanske forlaget Random House åpnet for å gi erstatning til lesere som føler seg bedratt. Dog ikke helt uten betingelser.

Må vandalisere boka

Random House betaler ut totalt 14 millioner kroner til amerikanske lesere, etter at 12 av dem gikk til søksmål mot forlaget, skriver The Guardian.

Men summen inkluderer også saksøkernes rettsutgifter, og det holder slett ikke å vise fram en kvittering for å få igjen pengene.

De som kjøpte den innbundne utgaven må returnere side 163 av boka, i tillegg til kvitteringen. Paperback-leserne må sende inn coveret av boken for å få tilbake sine 93 kroner, mens de som kjøpte lydboka må returnere deler av omslaget.

Dermed gjenstår det å se hvor mange som ønsker å ødelegge boka for å få tilbake småpengene.

OPRAH I TÅRER: Etter at Oprah Winfrey anbefalte James Freys bok gikk den til topps på bestselgerlistene. Da bløffen var avslørt, tok Oprah til tårene direkte på tv. FOTO: SCANPIX/AP
OPRAH I TÅRER: Etter at Oprah Winfrey anbefalte James Freys bok gikk den til topps på bestselgerlistene. Da bløffen var avslørt, tok Oprah til tårene direkte på tv. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Trakk ikke boka
Boka kommer ut i norsk utgave på Bazar forlag 20. september. Bazar opplyser at de ikke har fått noen informasjon som gir dem grunn til å ikke gi den ut.

- Vi syns det er en knallbra og sterk bok, sier redaktør Lene Evensen.  


Det var nettstedet The Smoking Gun som
først avslørte bedrageriet 8. januar i fjor. De hadde gransket boka nøye, og detaljert beskrevet alt de mente var oppdiktet.

Random House sendte kjapt ut en pressemelding der de opplyste at de ikke ville trykke opp nye opplag før et oppklarende forord var skrevet, men de valgte å ikke trekke boka. På forlagets hjemmeside ligger boka ute ledsaget av rosende anmeldelser fra Los Angeles Times og The Boston Globe.

Bare kunder som kjøpte boka før 26. januar kan ha håp om å få tilbake pengene sine.

BESTSELGER: «A Million Little Pieces» har solgt nærmere 4 millioner eksemplarer - og solgte også glimrende etter at jukset ble avslørt.