Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skandalehuset

Det eneste du kan være helt sikker på som turist i Det Hvite Hus, er at du ikke får se Bill Clinton. Ikke Monica Lewinsky heller for den saks skyld. Det gir folk over en million mennesker hvert år blaffen i, og stiller seg i kø før sola står opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hvite huset midt i USAs hovedstad, Washington D.C., er byens største turistmagnet. Et hus til begjær for flere enn ambisiøse politikere, karrierebevisste byråkrater og pressefolk av alle kategorier - og ungpiker som Monica Lewinsky.

Såpeoperaen om president Bill og damene surrer og går, men turistsvermen har avskrevet presidentens moral for lenge siden. Det er sin egen korte historie de amerikanske turistene vil ha et glimt av. Og et bilde av familien sin foran utgangen til det snart 200 år gamle huset i 1600 Pennsylvania Avenue.

Her har alle presidentene i USA bodd, med unntak av George Washington. John Adams var den første som flyttet inn da huset sto ferdig i 1800, og få presidenter etter ham har kun syslet med politikk innfor husets vegger. Pikante damehistorier er det mange av, men bare Bill Clinton har fått flombelyst sitt underliv som sittende president.

KLOKKA ER 06.20 NÅR vi stiller i køen for å skaffe oss billetter til dagens tur i Det Hvite Hus. Sommerheten er allerede klam og trykkende. Køen slynger seg foran oss. Bak oss fylles det raskt opp. .

- Her går grensa for dem som får billetter i dag, sier Joe med kjennermine, og peker på de nærmeste i køen bak ham. Joe står bak oss i køen og har «lisence to guide». Med plastbeviset skeivt på T-skjorta står han i kø hver morgen for å skaffe billetter og shanghaie turister.

Litt over klokka 08.00 er de siste billettene delt ut. Søstrene Przybyski fra Toledo, Ohio, er de siste som får billetter. De sto bak Joe i køen.

Det tar rundt 15 minutter å delta på gratisturen uten guide gjennom Det Hvite Hus. Og i sommersesongen er det stinn brakke. Dragsuget av mennesker går inn østvingen, forbi vinduene til rosenhaven, byster av presidenter og malerier av førstedamer. Så opp en trapp, forbi det røde, grønne og blå rommet - og så er vi ute.

Garantert skandalefri.

MEN HVOR STO WILLIE Nelson da han tok seg en rev før han gikk til sengs i Lincoln-soveværelset? Country-kongen var på besøk hos Jimmy Carter, og inhalerte kraftig etter eget utsagn.

Og hvor var det John F. Kennedys mange damebekjentskaper ble smuglet inn og ut? Drakk Marilyn Monroe te med Jackie i det røde rommet? I dag er det en skinnmager Nancy Reagan som ser mildt ned fra veggen.

Og hvordan ser gulvteppet ut i Det Ovale Rom?

Presidentfruene Adams og Lincoln syntes Det Hvite Hus stinket. Teddy Roosevelt kalte det shabby, og Lincolns soldater sov i østvingen under borgerkrigen.

Det var først da Jackie Kennedy flyttet inn det ble stil i Det Hvite Hus. Og det var med Kennedy'ene man fikk den berømte rosehaven. Under gravingen i 1962 fant man en kabel i jorda. Det viste seg å være en brennhet linje mellom presidenten og NATO.

Fram til James Monroes tid(1817-1831) kunne hvem som helst ringe på døra og be om å få snakke med presidenten.

Det er ikke å anbefale i dag.

SKANDALENE ER LITE OMTALT i informasjonssenterets glansete bøker om Det Hvite Hus. Den eneste pirrende tittelen vi ser er « Presidential Lies» og den handler om golf.

Det er likevel ingen hemmelighet at George Washington hadde sine kvinnehistorier, Thomas Jefferson skal ha fått barn med slavekvinnen Sally Hemings og Dwight D. Eisenhower hadde et forhold til sin engelske kvinnelige sjåfør, Kay Summersby, under andre verdenskrig.

At Lyndon B.Johnson var en kvinnebetvinger av rang er kanskje en overraskelse for de fleste.

Og Richard Nixons ettermæle beskrives best via en av de eventyrlig mange hvitehus-vitsene på internett: «What did the Nixon-and Clinton-administration have in common? A crooked Dick in the Oval Office.»

FRA DET HVITE HUS anbefaler vi å fortsette langs Constitution Avenue til Capitol Hill og Congressen. I motsetning til vårt Storting ønsker de folkevalgte amerikanerne hvermansen hjertelig velkommen inn i politikkens bikube for å snakke med sine representanter.

Og har du ingen å oppsøke kan du gå inn i senatet og høre på debatten.

Gamle senator Strom Thurmond(90) fra South Carolina, snakker bare for innvidde mens vi er der. Og så kommer Ted Kennedy vandrende stor og rødsprengt gjennom senatets sal.

Det tar 45 år å komme seg gjennom alle severdigheten i Washington DC, forteller vår venn Joe fra morgenkøen. Hvis man stopper ved hver detalj.

Og Washington D.C. har et vell av severdigheter å by på. Fra Washington Monument til Pentagon og FBI, Ford Theatre hvor Lincoln ble skutt til United States Holocaust Memorial Museum.

Vietnam Veterans Memorial er byens sterkeste minnesmerke. Diskret nedsenket i en grønn plen, i The Mall, står svart granitt i vinkel. På den står det gravert inn navnene til 58 196 falne amerikanere i Vietnam. Fra Dale R. Buis i 1959 til Richard Vande Geer i 1975.

TILBEGJÆR: Over en million mennesker besøker hvert år det hvite hus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!