PLUMPET: Harrybandet Plumbo dummet seg ut, la seg flate og fikk støtte. Til høyre en noe forundret Yosef Wolde-Mariam fra Madcon. ?Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.
PLUMPET: Harrybandet Plumbo dummet seg ut, la seg flate og fikk støtte. Til høyre en noe forundret Yosef Wolde-Mariam fra Madcon. ?Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.Vis mer

Skandalemenn

Tre tabber og et magisk ord. Derfor gikk det først galt og så ganske bra.

Det må alltid skje en skandale under Spellemann, og i år var det Plumbo som sto for den. Madcon skulle bare dele ut en pris. Plumbo skulle bare ta den imot. Det resulterte i et av tidenes flaueste tv-øyeblikk og et heftig oppgjør. Plumbogate.

Plumbo-Lars plumpet uti med sin «mokkamann»-kommentar. Madcon-Tshawe ble, etter å ha fått tenkt seg litt om, så rasende at han kalte Plumbo-Lars et «fittehøl» foran en samlet norsk presse. Dramaet fortsatte med Kaizers-Terje og Forfatter-Tore, som helte øl og viftet med fingeren mot rasisme.

Det var flere grunner at Plumbo-vitsen ble oppfattet rasistisk. Den karakteriserte en enkeltperson utifra hudfarge. Det var plumpt, overrumplende og umorsomt. Men humor handler også om tillit og om hvem du er. Dersom folk vet at du umulig kan mene det vondt, kan du tulle med nesten hva som helst. Frode Øverli tøyser med stereotyper hele tida. Men i forrige uke fikk også han merke at vitser som kan oppfattes rasistisk, er vanskelig å få til å funke. Plumbo-vokalisten kjenner ikke Madcon-gutta personlig og har ikke den tilliten hos publikum som gjør at han kan tulle med alt. Tvert imot stiller bandet hans i MGP med en låt som heter «Ola nordmann», og har uttalt at «det er på tide at Norge sender noe ordentlig norsk til den internasjonale finalen». De er et selverklært harryband. Det fikk mange til å tenke det verste. Twitterpatruljen, som var Plumbo-uvennlige i utgangspunktet, satte i gang research. De fant teksten til låta «Alle damer», som kan leses som en oppskrift på date rape. Bygdefordommene som Plumbo spiller på, slo hardt tilbake mot bandet. Inntrykket ble at dette bandet lever av å nedverdige andre, og bandet ble sablet ned.
Madcon-Tshawes utbrudd var ikke stort bedre. Det skuffet mange, og kvinnelige debattanter som Mette Hanekamhaug oppfattet det sexistisk. Madcons publikum består i stor grad av småjenter og bestemødre, og hip hop-kulturen er kjent for et problematisk kvinnesyn som de færreste hadde trodd at Madcon ønsket å bli assosiert med.
Ølkastingen var ment som et angrep på rasismen, forsåvidt en god motivasjon, men det ble for dumt. Særlig når Plumbo stod der og sa unnskyld.
Det var en spektakulær skandale, men nå er det over. Raseriet og fylleangsten har lagt seg. Plumbo-Lars la seg langflat med det samme og har angret i alle kanaler. Nå ser Plumbo selv at det er nødvendig å ta et oppgjør med de negative elementene i harrykulturen. Madcon mer enn tilga Plumbo og vasket sin egen munn. Kaizers-Terje beklaget. NRK tilga, og lar Plumbo opptre i MGP. Folket tilga også. De vet at man kan si dumme ting når man prøver å være morsom eller blir sint. Ordet unnskyld virker magisk.
Krystallkula, og salgstallene, viser at pendelen svinger Plumbos vei. Folk elsker en underdog. Fansen til Plumbo er dessuten ikke av typen som sitter i Folketeatret og glitrer, eller på nettet og tvitrer. De er snarere av den sorten som er hjemme og stemmer. Og laster ned musikk. 28. januar blir folkeavstemningen som viser om Plumbo er innafor eller utafor.