ILLUSTRASJON: Slik ønsker staten at minnesmerket etter 22. juli på Sørbråten i Hole kommune skal se ut.  Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
ILLUSTRASJON: Slik ønsker staten at minnesmerket etter 22. juli på Sørbråten i Hole kommune skal se ut.  Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpixVis mer

Minnesmerket på Sørbråten etter 22. juli

Skandaleminnesmerket: - Staten har nådd et bunnivå, de forsøker å kjøpe oss

Sørbråten-naboene raser mot meklingsforslag fra Regjeringsadvokaten.

(Dagbladet): - Det er veldig trist at dette kommer opp mot jul, og vi skulle ønske det ikke var sånn, sier Maria Holtane Berge til Dagbladet.

Hun og naboene kjemper som kjent mot det planlagte og svært omstridte 22.juli-minnesmerket på Sørbråten i Hole kommune, og saksøkerne er i dag svært fortvilte over statens siste meklingsforslag.

«Idet vi trodde at vi har nådd et bunnivå av hvordan staten velger å behandle «naboer» og 22. juli-heltene, så overrasker staten oss igjen», skriver saksøkerne i en pressmelding.

Overfor Dagbladet hevder Maria Holtane Berge at staten ved Kulturdepartementet forsøker å kjøpe dem, noe de også presiserer i pressemeldingen.

- Vi har ikke fått et beløp, men ja, det er forslaget, sier Holtane Berge og henviser til et brev sendt fra Regjeringsadvokaten Anders F. Wilhelmsen.

«Gjennom regjeringsadvokaten gjør Staten det klart at de ikke vil tilby et forlik om endret plassering. I stedet fremmes et mulig tilbud fra statens prosessfullmektig om å «kjøpe» på plass Sørbråten. Saksøkerne tilbys en rettsmekling der erstatning/kompensasjon i form av penger er en del av tilbudet fremsatt i en separat mail», skriver naboene.

Staten og motstanderne av minnesmerket på Sørbråten står bom fast i forhandlingene om plasseringen av minnesmerket etter 22.juli-angrepet.

- Staten må forstå at vi som bor her trenger ro til å bearbeide det som har skjedd. Gjerne legg minnesmerke en plass i Hole, men at det skal være i synsfeltet vårt hver dag, det blir litt for mye å bære, sier Maria Holtane Berge til Dagbladet.

Både Kulturdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet henviser til Regjeringsadvokaten for uttalelser.

Dagbladet har vært i kontakt med Regjeringsadvokaten ved advokat Anders F. Wilhelmsen. Han er informert om påstandene til Holtane Berg, men har foreløpig ikke svart på Dagbladets henvendelser.

Dagbladet oppdaterer saken.