Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Minnesmerket på Sørbråten etter 22. juli

Skandaleminnesmerket: - Staten har nådd et bunnivå, de forsøker å kjøpe oss

Sørbråten-naboene raser mot meklingsforslag fra Regjeringsadvokaten.

ILLUSTRASJON: Slik ønsker staten at minnesmerket etter 22. juli på Sørbråten i Hole kommune skal se ut.  Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
ILLUSTRASJON: Slik ønsker staten at minnesmerket etter 22. juli på Sørbråten i Hole kommune skal se ut.  Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er veldig trist at dette kommer opp mot jul, og vi skulle ønske det ikke var sånn, sier Maria Holtane Berge til Dagbladet.

Hun kjemper sammen med de øvrige naboene som kjent mot det planlagte og svært omstridte 22.juli-minnesmerket på Sørbråten i Hole kommune, og saksøkerne er i dag svært fortvilte over statens siste meklingsforslag.

«Idet vi trodde at vi har nådd et bunnivå av hvordan staten velger å behandle «naboer» og 22. juli-heltene, så overrasker staten oss igjen», skriver saksøkerne i en pressmelding.

Vil ikke tilby forlik

Overfor Dagbladet hevder Maria Holtane Berge at staten ved Kulturdepartementet forsøker å kjøpe dem, noe de også presiserer i pressemeldingen.

- Vi har ikke fått et beløp, men ja, det er forslaget, sier Holtane Berge og henviser til et brev sendt fra Regjeringsadvokaten Anders F. Wilhelmsen.

I pressemeldingen fra Sørbråten-naboene, skriver de følgende:

«Gjennom regjeringsadvokaten gjør Staten det klart at de ikke vil tilby et forlik om endret plassering. I stedet fremmes et mulig tilbud fra statens prosessfullmektig om å «kjøpe» på plass Sørbråten. Saksøkerne tilbys en rettsmekling der erstatning/kompensasjon i form av penger er en del av tilbudet fremsatt i en separat mail.»

Staten og motstanderne av minnesmerket på Sørbråten står fortsatt bom fast i forhandlingene om plasseringen av minnesmerket etter 22.juli-angrepet.

- Staten må forstå at vi som bor her trenger ro til å bearbeide det som har skjedd. Legg gjerne minnesmerke en plass i Hole, men at det skal være i synsfeltet vårt hver dag, det blir litt for mye å bære, sier Maria Holtane Berge til Dagbladet.

Åpner ikke for mekling

Både Kulturdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet henviser til Regjeringsadvokaten for uttalelser.

Regjeringsadvokaten ved advokat Anders F. Wilhelmsen, svarer følgende:

«Staten ber saksøkerne vurdere om de kan være villige til å forsøke en mekling basert på at stedsvalget ligger fast, der følgende er eksempler på elementer som kan inngå i meklingen:

‐ Dialog om utforming og omfang av minnestedet og tilhørende infrastruktur

‐ Konkretisering av skjermingstiltak og andre tenkelige avbøtende tiltak

Ovennevnte er ment som eksempler. Saksøkernes innspill til andre elementer som kan inngå i en mekling mottas med takk.

Staten vil ikke åpne for å mekle om en annen plassering av minnestedet i Hole kommune. Dersom staten skulle åpne for dette ville en mekling uansett være unødvendig, all den tid dette ville være å akseptere saksøkernes krav fullt ut.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!