KOMMENTARER

Eirik Jensen dømmes til 21 års fengsel

Skandalen er et faktum

Når en betrodd politimann dømmes til lovens strengeste straff, er saken alvorlig for langt flere enn Eirik Jensen.

Skandalen er et faktum
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har en norsk politimann falt så dypt. Dommens dag kunne ikke vært mer knusende for Eirik Jensen, som knapt er trodd på noe av det han har forklart i Oslo tingrett. For norsk politi er domsavsigelsen like brutal. Skandalen må få konsekvenser for politiets arbeid på flere fronter.

Det dramatiske innholdet står i sterk kontrast til det tørre og presise språket i dommen. Den er full av formuleringer om den tidligere høyt betrodde tjenestemannens manglende troverdighet, konstruerte forklaringer og alvorlige tillitsbrudd. I sin nøkterne redegjørelse virker dommen både kraftfull og nådeløs.

Alvoret lå tungt over Oslo tingrett i dag. Meddommerne møtte ingen av de tiltaltes blikk, men så ned i papirene foran seg under hele opplesingen. Da administrator Kim Heger etter fire timers opplesing kom til konklusjonen, var det åpenbart hva den enstemmige dommen ville bli: Eirik Jensen dømmes til lovens strengeste straff og 21 år i fengsel. Medtiltalte Gjermund Cappelens forbrytelser kvalifiserer etter dommernes mening til like streng straff. Men fordi han har gitt en uforbeholden tilståelse og fordi hans forklaring i stor grad har vært nødvendig for å felle Eirik Jensen, fikk han en større strafferabatt enn aktors påstand. Cappelen ble derfor dømt til 15 års fengsel. Begge har tatt betenkningstid på å bestemme seg for om de vil anke. Storsmugleren må vurdere risikoen for en strengere straff enn denne, men eks-politimannen har ingen ting å tape. Vi vil derfor ganske sikkert få en ny runde i Borgarting lagmannsrett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer