Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skandalen fortsetter: Geografi, glamour, gull og gamle menn

Blatter falt til slutt. Ellers klarer sjefene i internasjonal idrett å beholde makten lenge. Veldig lenge.

ENDA EN TATT :  El Salvadors tidligere fotballpresident Reynaldo Vasquez får snakke til pressen etter at han ble arrestert på flukt under opprullingen av FIFA-skandalen. FOTO: APF/ Marvin Recinos.
ENDA EN TATT : El Salvadors tidligere fotballpresident Reynaldo Vasquez får snakke til pressen etter at han ble arrestert på flukt under opprullingen av FIFA-skandalen. FOTO: APF/ Marvin Recinos. Vis mer

ZÜRICH (Dagbladet) Når de 209 utsendingene til den ekstraordinære FIFA-kongressen samles her i Hallenstadion i Zürich i morgen for å velge erstatter for herostratisk berømte Sepp Blatter, er det ikke gitt at ny president for verdensfotballen varsler et epokeskifte. Til det er maktstrukturen i denne sporten alt for fasttømret. I fotballen som i flere av de største internasjonale idrettene, er den veldige presidentmakten tett bundet til fire G'er: Geografi, glamour, gull og gamle menn.

FØRST geografi. Spesiell god geografikunnskap er forutsetningen for å utnytte mulighetene i det internasjonale idrettsdemokratiet til egen vinning. For der har hvert land en stemme uansett antall innbyggere eller kultur for den sporten det angår. Dermed gjelder det for de som vil beholde makten å finne mange nok land samtidig som de ved hjelp av mer eller mindre personlige økonomiske overføring,  bygger allianser til den enkelte nasjon.

Til sammen kan det gi sine rareste utslag:

•• I verden finnes det ifølge De Forenede Nasjoner (FN) 193 ulike land. Det forhindrer ikke verdens største idrett; volleyball, å ha nådd hele 221 land.

Ett av dem er Niue; en øy i Stillehavet langt nord for New Zealand som sliter med avfolkning. Niue har igjen bare 1 190 innbyggere, men kontrollerer altså like mange stemmer som Brasil med sine 200 millioner innbyggere. Derfor må brasilianeren Ary S. Graca, presidenten i det internasjonale volleyballforbundet (FIVB) sikre seg stemmen fra Niue like mye som støtten fra hjemlandet og derfor kjemper FIFA-kandidatene i dag i tolvte time om støtten fra andre små statene i Osceania

Niue med sine drøyt tusen innbyggere har muligens ingen blomstrende volleyballsport, men selvsagt en volleypresident og en generalsekretær med et nasjonalt forbund som ellers ikke har rukket å oppdatere den offisielle nettsiden sin siden 2 004. Mange nok slike nasjonale forbund blir det uansett makt av.

GLAMOUR:  Sepp Blatter har funnet seg flotte lagkamerater. Franz Beckenbauer og Michel Platini på vei inn på gressteppet i Blatters hjembu Ulrichsen. Nå er alle tre suspendert av FIFA. FOTO:AP/Keystone, Laurent Gillieron.
GLAMOUR: Sepp Blatter har funnet seg flotte lagkamerater. Franz Beckenbauer og Michel Platini på vei inn på gressteppet i Blatters hjembu Ulrichsen. Nå er alle tre suspendert av FIFA. FOTO:AP/Keystone, Laurent Gillieron. Vis mer

Derfor er geografikunnskapen på plass også i de andre idrettene. Friidretten (IAAF) har nådd 214 land, fotballen (FIFA) 209, mens håndballen (IHF) som egentlig er en europeisk nisjeidrett, har vokst til formidable 200 land. Da betyr det ingen ting at det bare finnes omtrent 75 landslag i håndball. Hver stemme teller for presidenter som vil beholde makt.

MEN det kan også hjelpe med litt glamour. Sepp Blatter arrangerte i sine glansdager en årlig oppvisningskamp i hjembyen Ulrichen. Der viser bildene ham med tettsittende drakt på vei inn på den velfriserte, irrgrønne gressbanen sammen med funklende gamle fotballstjerner som Franz Beckenbauer og Michel Platini. Nå er alle tre avslørt, på samme vis som glansen er borte fra den falne friidrettspresidenten Lamine Diack. Han inviterte dopete østyske idrettshelter til friidrettens årlige æresgalla i Monaco før også Diacks egen svindel ble avdekket. Den jobben måtte folk utenfor friidretten gjøre. De som var innenfor forble blendet av glamouren. Hvis de da ikke støttet opp om friidrettens svindelregime på grunn av gullet.

HVOR mye gull de ulike idrettene disponerer, har lenge vært ukjent. Det er uansett mye. Sist gang det var FIFA-kongress her i Zürich i mai ifjor, skrøt Blatter fra talerstolen av fotballens økonomiske resultat. Det kunne han trygt gjøre. For da hadde FIFA hentet inn 45 milliarder kroner de siste fire årene, og disponerte en reservekapital på 12 milliarder.

GULL:  Sepp Blatter var ikke helt med på spøken med en storm av dollar-sedler sist sommer. Med 12 milliarder i FIFA-kassen er han kanskje ikke vant til så billig moro. Nå svikter sponsorene internasjonal fotball, og presidentkandidatene krangler om hvor mye midler de egentlig har råd til å gele ut blant medlemslandene. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann.
GULL: Sepp Blatter var ikke helt med på spøken med en storm av dollar-sedler sist sommer. Med 12 milliarder i FIFA-kassen er han kanskje ikke vant til så billig moro. Nå svikter sponsorene internasjonal fotball, og presidentkandidatene krangler om hvor mye midler de egentlig har råd til å gele ut blant medlemslandene. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann. Vis mer

Det er disse pengene som sendes ut til alle medlemslandene, og sørger for at nasjonale fotballsjefer forblir trofaste mot den til enhver tid sittende presidenten. Det gjør igjen at presidentene sitter lenge.

NETTOPP de langvarige presidentepokene er den mest slående likheten mellom de ulike idrettene. Volleyballen har for eksempel bare hatt fire presidenter siden det internasjonale forbundet ble stiftet i 1947. Den typiske idrettspresident er helst mellom 70 og 80 år, og regjerer i snitt i 13 år.

Noen holder på adskillig lenger som for eksempel den tidligere volleyballsjefen, mexicaneren Ruben Acosta. Han styrte sporten sin i 24 år, og innledet presidentperioden med et tilsynelatende raust løfte om en spesiell bonusordning for dem som skaffet volleyball nye sponsorkontrakter. Endringen garanterte at den som signerte disse sponsoravtalene som takk skulle få 10 prosent av avtalens verdi.
 
Men samtidig med denne 10 prosents regelen, innførte Acosta også regel om at sponsorkontrakter heretter bare skulle signeres personlig av presidenten. Ikke så rart at han 24 år seinere forlot sporten sin som en rik mann.

Slik ordner det seg forbløffende enkelt i internasjonal idrett for gamle menn som kan det med geografi, glamour og gull.

FOTNOTE: To av de 209 delegatene mister sannsynligvis stemmeretten. Både i Indonesia og Kuwait har myndighetene irritert FIFA ved å blande seg inn i styringen av den nasjonale fotballen. Straffen fra FIFA er suspensjon og tapt stemmerett under valget i morgen på Sepp Blatters etterfølger. Men fortsatt finnes det 207 land med en stemme hver. Det betyr at en kandidat kan vinne allerede i den første runden hvis han oppnår 138 stemmer. I den avgjørende andrerunden holder det med alminnelig flertall og 104 stemmer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media