Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skandalen har sendt Facebook ut i krise. Og kanskje Trump til Det hvite hus

Trumps svarte riddere.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Facebook er avhengig av at brukerne deler informasjon, og vi bidrar i hytt og pine. Middagsretter, turer til treningsstudio og ferieturer. Mye er harmløs støy og skryt. Men noen ganger avslører vi mye om oss selv. Vi forteller hvilke demografiske grupper vi tilhører, hvor vi står politisk, og vi svarer på personlighetstester. Denne informasjonen er gull verdt for Facebook og annonsørene. Den kan også brukes til skreddersydd politisk propaganda.

FACEBOOK: Slik gjør du dine opplysninger hemmelig for andre applikasjoner. Video: Nicolai Delebekk Vis mer Vis mer

Den siste uka har New York Times, The Observer og Channel 4 rullet opp skandalen rundt Cambridge Analytica (CA). Det britiske konsulentselskapet samlet inn private opplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere. Dette skjedde ved at de fikk 270.000 brukere til å ta en personlighetstest kalt «thisisyourdigitallife» og i samme slengen fikk dem til å dele opplysninger fra alle sine Facebook-venner. Selskapet hevder at de slettet all brukerinformasjon fra Facebook i 2015 da de fikk beskjed om at regelverket var brutt. Dette benekter imidlertid varsleren, Christopher Wylie, som tidligere jobbet for CA. Han hevder at informasjonen ble brukt til å lage algoritmer for å påvirke utvalgte amerikanske velgere. De skal ha blitt fôret målrettet med en blanding av falskt og ekte innhold.

Skandalen er kompleks og viser mektige bakmenn som med mer eller mindre lovlige triks utnytter våre elektroniske spor til å fremme sin agenda. Selskapet ble startet av det britiske PR-byrået Strategic Communication Laboratories Group i 2013 med 15 millioner dollar i støtte fra Robert og Rebekah Mercer. De er far og datter, milliardærer og erkekonservative. Mellommannen var den nå berømte nasjonalisten Steve Bannon. Hans ideologiske ferd på ytterste høyre er blitt finansiert av Mercer-familien gjennom blant annet Breitbart. I CA fikk Bannon en visepresidentstilling. Først jobbet selskapet og Mercer-familien for å få Texas-senator Ted Cruz valgt som USAs neste president. Da dette ikke lyktes, vendte de seg mot Trump. Bannon ble leder for valgkampen hans og seinere sjefstrateg i Det hvite hus. CA skal ha hatt en helt sentral rolle. «Vi gjorde all research, all data, alle analyser, all målretting. Vi drev hele den digitale kampanjen, TV-kampanjen, og våre data lå til grunn for all strategi», sier den nå suspenderte toppsjefen i CA, Alexander Nix i et skjult opptak gjort av Channel 4. Han forteller også at han møtte Trump «mange ganger» og skryter av hvordan organisasjonen bruker skitne triks. Alt dette kan være overdrivelser og skryt. Men båndene var tette mellom CA og Trump.

Skandalen har sendt Facebook, inn ei stor krise. Tusenvis av andre apper hadde også tilgang til liknende personinformasjon fram til 2015. Dermed kan CA bare være toppen av isfjellet. Aksjekursen har stupt og medarbeidere har måttet gå. Først onsdag innrømmet den hardt pressede toppsjefen, Mark Zuckerberg, omsider at de har begått feil og forsøker å rydde opp. Dette kommer på ei tid da selskapet allerede er under hardt press for hvordan de tillot russiske aktører å påvirke det amerikanske presidentvalget. I USA forsterker skandalen dermed den vonde stanken som fortsatt ligger tungt over Trumps valgseier. Årsakene til at han vant, er selvsagt mange, men CAs skitne triks kan åpenbart ha spilt en rolle.

Slik reiser også situasjonen nye spørsmål rundt Trumps forbindelser til Russland under valgkampen. Spesialetterforsker Robert Mueller har, ifølge Wall Street Journal, bedt CA legge fram alle e-poster fra medarbeidere som jobbet med Trumps valgkamp. Selskapet har også tidligere utført oppdrag i Russland. Ifølge avisa hadde dessuten Nix kontakt med Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange under valgkampen. Dagen etter at Wikileaks offentliggjorde Demokratenes hackete e-poster, ble Nix avbildet på polokamp med Russlands ambassadør til Storbritannia, ifølge Mother Jones. Professoren, som utviklet personlighetstesten for CA, Aleksandr Kogan, jobber dessuten ved universitetet i St. Petersburg og har fått et stipend fra russiske myndigheter til å forske på sosiale medier.

Vi vet ikke om Cambridge Analytica faktisk fungerte som Trumps svarte riddere, eller om de var oppblåste tåkefyrster. Selskapet har åpenbart tatt i bruk skitne triks, og de kan ha deltatt i en omfattende konspirasjon. Men de kan også være langt mer ordinære konsulenter, som dramatisk overdriver egen betydning. Uansett er det en alvorlig påminnelse om å være varsomme før vi liker og deler.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 827988263


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling