Skandalen i Skagerrak

Er det overhodet mulig å lege sårene etter skipskatastrofer? Om svaret er ja, er ti år i hvert fall ikke nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Spørsmålet har selvsagt sammenheng med i hvilken grad ansvarsforholdet er avdekket, og hva myndighetene gjør for å hjelpe de etterlatte med å finne svarene. Alt dette kom klart fram i «Dokument 2» på TV2 i går kveld.

Dokumentaren om «Scandinavian Star»-ulykken var et meget godt stykke journalistikk. Og dessuten et rystende gjensyn med en grusom ulykke. Døden er aldri mer meningsløs enn når den forårsakes av andres uforsvarlige atferd eller av deres unnlatelser, ble det sagt i filmen. Ulykken 6. april 1990 krevde 158 menneskeliv, og den karakteriseres av det internasjonale sjømannsforbundet som den komplette skandale.

Overlevde

Jan Harsem overlevde ulykken, men mistet sin gravide kone. Han har viet store deler av sitt liv til å jobbe for de etterlattes støttegruppe. Dansken Preben Larsen var installatør om bord og fortalte rolig og krystallklart om hva som skjedde. Det samme gjorde det danske besetningsmedlemmet Bettina Kold. Ingen av de tre vil noensinne være i stand til å glemme ulykken. Vi som ikke ble berørt, husker snart bare det ensomme skipet som det steg røyk opp fra. Resten har vi fortrengt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer