Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skandalen Oscar-favoritten vil ha minst mulig snakk om før utdelingen

En sak fra Casey Afflecks fortid har innhentet ham - og skaper heftig debatt.

PRISBELØNT: Casey Affleck mottok prisen for beste mannlige skuespiller i en dramafilm under Golden Globe. Nå lurer alle på om trakasseringsanklager fra fortida vil ha noe å si på Oscar-sjansene hans. Foto: NTB Scanpix
PRISBELØNT: Casey Affleck mottok prisen for beste mannlige skuespiller i en dramafilm under Golden Globe. Nå lurer alle på om trakasseringsanklager fra fortida vil ha noe å si på Oscar-sjansene hans. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I kjølvannet av suksessen Casey Affleck (41) nå opplever som hovedrolleinnhaver i tårepersen «Manchester By the Sea», har gamle skandaler atter en gang kommet til overflaten.

Affleck vant tidligere denne måneden prisen for beste mannlige hovedrolle under Golden Globe-utdelingen, og er favoritt i den samme høythengende kategorien når Oscar-statuettene deles ut den 26. februar.

Denne hederen har ikke falt i god jord hos alle.

Trakasseringssøksmål

Grunnen til det er gamle anklager om sextrakassering fra to kvinner som jobbet med Affleck på filmen «I'm Still Here» i 2010. Skuespilleren, som da var regissør på prosjektet, inngikk forlik med kvinnene, slik at sakene ble holdt utenfor rettssalen.

En av kvinnene anklaget blant annet Affleck for å ha krøpet opp i senga hennes mens hun sov. Den andre hevdet at Affleck og filmens hovedrolleinnehaver Joaquin Phoenix låste seg inn på rommet hennes for å ha sex med to andre kvinner.

Affleck var på det tidspunktet gift med Phoenix' søster.

FAMILIEDRAMA: En onkel blir bedt om å ta over omsorgen for nevøen når guttens far dør i «Manchester By the Sea». Med Casey Affleck, Michelle Williams og Kyle Chandler. Video: Amazon Studios. Vis mer Vis mer

- Jeg var såret

41-åringen var i mange år tyst om søksmålene. I et portrettintervju med Variety fra oktober i fjor brøt han imidlertid stillheten.

- Folk sier det de vil si. Noen ganger har det ikke noe å si hvordan du responderer. Jeg går ut fra at folk tror at hvis du er en kjent person, så kan du si hva du vil. Jeg vet ikke hvorfor det er slik. Men det burde ikke være slik, fordi alle har en familie, sa han.

Måneden etter ble Affleck også konfrontert av New York Times, hvor han ble spurt «om han følte seg ansvarlig for hendelsene».

Svaret var nei.

- Sakene ble løst ved forlik, til alles tilfredsstillelse. Jeg var såret og opprørt - det var vi nok alle - men jeg er over det nå. Det var en uheldig situasjon - mest av alt for de uskyldige familiemedlemmene til de involverte, skrev skuespilleren i en e-post til avisa.

Stjernebror

Casey Affleck er lillebroren til den mer kjente skuespilleren og regissøren Ben Affleck. Mens storebror er en av verdens mest kjente mannlige skuespillere, har lillebror Casey stort sett holdt seg til mindre filmer, som for eksempel «Gone Baby Gone» og «The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford».

BRØDRE: Casey Affleck og Ben Affleck. Foto: NTB Scanpix
BRØDRE: Casey Affleck og Ben Affleck. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I forbindelse med årets prisutdelinger, hvor Affleck er nominert i hopetall, har imidlertid kritikerne vært høyrøstede.

Kjendistallknuser Nate Silver, New York Times-journalist Angelica Jade og Rolling Stone-filmkritiker Peter Travers er noen av personene som har vært kritiske til at Affleck, med anklagene som ble rettet mot ham, nå for alvor blir tatt inn i det gode selskap.

Sintest av alle er «Fresh off the Boat»-skuespiller Constance Wu. I en serie med tweets går hun til angrep på Oscar-akademiet og Affleck.

- Heia menn som seksuelt trakasserer kvinner når Oscar skal deles ut! Fordi gode skuespillerprestasjoner teller mer enn medmenneskelighet og integritet. Fordi den stakkars fyren virkelig trenger hjelpen!

SINT: Constance Wu. Foto: NTB Scanpix
SINT: Constance Wu. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Gutter! Bare betal dere ut fra problemene dere er i utenfor rettssystemet! Bare gjør en god skuespillerprestasjon, det er alt som teller. Fordi kunst handler ikke om menneskelighet, ikke sant?

Ukjent vektlegging

Dagbladets filmkritiker Aksel Kielland forteller at prisseremonier i økende grad har blitt en arena for å diskutere hvilken kunst og hvilke kunstnere som blir regnet som greit og ikke greit å omfavne, og at den positive oppmerksomheten slike priser gir tvinger fler og fler personer til å ta stilling til spørsmålet.

- At det er mye oppmerksomhet rundt de gamle anklagene nå har helt klart ingen positiv effekt for Affleck, men man vet ikke hvor ødeleggende det vil være. Det virker som at ingen helt vet hvor mye man skal vektlegge det.

- Tidligere var det lettere, for da mente man at det var kunsten isolert sett som skulle bedømmes. Men det ser ut til at dette er i endring nå, at det blir vanskeligere og vanskeligere å ignorere livet rundt, sier Kielland, som påpeker at det ikke er jussen som blir protestert mot, men symbolverdien som ligger i å gi en slik heder.

- Problemer i akademiet

Affleck-kritikere, som Amy Zimmermann i The Daily Beast, mener Oscar har et problem med å ikke ta avstand fra hvite menn som har blitt satt i forbindelse med trakassering eller overgrep av kvinner.

Roman Polanski vant for eksempel Oscar-statuetten for beste regissør i 2003 for «Pianisten». Polanski kunne ikke være til stede og hente prisen selv etter å ha flyktet fra USA i kjølvannet av at han innrømmet å ha hatt sex med en 13 år gammel jente.

SEX MED 13-ÅRING: Roman Polanski. Foto: NTB Scanpix
SEX MED 13-ÅRING: Roman Polanski. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Regissør Woody Allen har også blitt Oscar-nominert en drøss av ganger, og vunnet én statuett, etter at han ble anklaget for å ha forgrepet seg på adoptivdatteren sin.

Sjanser spolert

Den svarte regissøren Nate Parker fikk på sin side alle Oscar-sjanser spolert da en gammel voldtektssak fra ungdomstida, som han var frikjent for, dukket opp igjen i pressen i fjor sommer.

FRIKJENT DA, MEN MISTET ALT NÅ: Nate Parker. Foto: NTB Scanpix
FRIKJENT DA, MEN MISTET ALT NÅ: Nate Parker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Parker var fram til da regnet som en bankers Oscar-kandidat med filmen «Birth of a Nation», etter at filmen hadde blitt vist fram og ble tildelt priser på filmfestivalen Sundance, ifølge The Verge.

- Jeg hadde skikkelige problemer med å skille filmen fra mannen, sa en av Oscar-stemmegiverne anonymt til The Hollywood Reporter i fjor høst.

Samme publikasjon spekulerer også rundt at Parkers karriere nå kan være over.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling