Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skandalenes by

Oslo er skandaleby nummer én. Hvorfor er det ingen som bryr seg?

OSLO-ORDFØRER FABIAN STANG: Får han fortsette eller tar andre over? Foto: SCANPIX.
Foto: Jacques Hvistendahl
OSLO-ORDFØRER FABIAN STANG: Får han fortsette eller tar andre over? Foto: SCANPIX. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finnes det en by i Norge, ja en hovedstad (i et land vi liker å sammenligne oss med), mer skandaleridd enn Oslo? Milliardene renner ut i det ene tabbeprosjektet etter det andre. Her er en oppsummering av de siste elleville tabbene, i alfabetisk rekkefølge:  

Adecco-saken: Ved Frp´s flaggskip, Adecco-drevne Ammerudlunden sykehjem, ble det i vinter avdekket alvorlige brudd på lønns- og arbeidsvilkår. Folk jobbet 84 timer i uka for luselønn og sov på bomberom. Lignende saker ble avslørt ved andre Adecco-hjem og saken endte med politianmeldelse.  

Altea-tabben: I 2005 kjøpte Oslo kommune det som skulle være en sykehjemstomt i Spania. I 2010 år havarerte prosjektet, og Oslo satt igjen med en ubrukelig olivenlund og 35 millioner tapte kroner. Byrådet ble totalslaktet for manglende organisering, kontroll og styring. Frp-byråd Sylvi Listhaug fikk mistillitsforslag imot seg, men overlevde.  

Basseng-sprekk: Tøyenbadet skulle pusses opp i 2007 for 60 millioner kroner. Bassenget fortsetter å lekke og har vært stengt flere ganger. I høst stenger det igjen. Til nå har reparasjonene kostet 140 millioner. Prosjektet er blitt kraftig kritisert av kommunerevisjonen.  
Datatrøbbel: I 2006 skulle byrådet spare 50 millioner årlig på IT-driften. Kommunen sa opp egne ansatte og leide dem tilbake til konsulentpris. To år senere var «spareprosjektet» blitt til en overskridelse på 269 millioner. Høyres finansbyråd sluttet før skandalen ble kjent. Igjen var konklusjonen at prosjektet manglet økonomisk og faglig kontroll.  

Flexus-skandale: Systemet med elektronisk billett skulle være besparende og effektiviserende, men endte med forsinkelser og budsjettoverskridelser. Det har kostet 600 millioner kroner, minst 80 millioner mer enn forutsatt. Fortsatt skjønner ikke folk når de skal "validere". Frp-byråd Peter N. Myhre hoppet av før bystyrets høring om saken i 2009.  

Kollen-brøler: I 2006 opererte byrådet med et kritisk punkt på 310 millioner. I årene som fulgte strakk kostnadene for det nye VM-anlegget seg stadig lengre over fallgrensen. Sluttregningen kom på 1,9 milliarder kroner. Tidligere byrådsleder Erling Lae (H) ga seg rett før det siste tallet ble kjent. Byråd for næring og idrett, Anette Wiig Bryn (Frp), måtte gå.  

Konsulentkrøll: Skandaler krever gransking. En rapport fra kommunerevisjonen i år, viser at konsulentbruken har kostet skattebetalerne 1,5 milliarder kroner. Det er 400 millioner mer enn for fire år siden. Timeprisen har vært oppe i 4000 kroner.  

Søppelrot: I 2007 bevilget bystyret 1,25 milliarder kroner til miljøvennlig søppelhåndtering. I 2010 var regningen på 2,6 milliarder kroner. Innen i år skulle hele byen kildesortere, men fortsatt er det bydeler, hovedsakelig i øst, som ikke har innført systemet. Folk undres på om vestkantpolitikerne tror at folk på østkanten sleiker tallerkenene sine reine.  

TT-tull: Høyre og Frp konkurranseutsatte kjøreordningen for bevegelseshemmede. Svenske Samres vant. Det endte med totalkaos for 1700 brukerne i vinter. Mange kom seg aldri på jobb og skole, eller måtte vente i timesvis. Oslo kommune har punget ut 20 millioner kroner i ekstrakostnader.  

I denne lista er mulige korrupsjonssaker utelatt. Dette handler om amatørskap og vanstyre. Den politiske tyngdeloven skulle tilsi at byens blå ledelse raknet. Likevel, vi er fornøyde. Vi elsker Fabian, alle sammen, til og med Ap-folket. Han er en strålende figur! Vi er kanskje litt overflatiske her i byen?  

Kanskje har vi ikke sett lista ofte nok? Riksmediene rapporterer stort sett bare det som skjer på Stortinget.  

Trolig har vi det for godt til å bry oss. Vi har da egne bassenger å svømme i. Noen henter søpla vår enten den er i blå eller hvit pose. Folk flest trenger ikke TT, vi tar trikken. Funker ikke Flexus, så sniker vi. Og Kollen ble jo fin!  

Eller er det bare det at vi ikke ser noe alternativ? Godt mulig. Skandalene er servert på gullfat, men opposisjonen har ikke tenner å bite med. Aps ordførerkandidat Rune Gerhardsen ser ikke en gang ut til å tro på seg selv. Resten av teamet skranter. Bortsett fra Libe Rieber-Mohn befinner A-laget seg på Stortinget. Hovedstaden loddes nå ut. De blå kan prøve å overbevise oss om at de har lært av tabbene. De røde kan prøve å vise oss at de kan bedre. Men nå må det gutses litt på. Oslo fortjener bedre enn dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!