Skandaler i kulturpolitikken

Kulturforskere hevder i tre ferske rapporter om kunstneres kår i Norge at norsk kulturpolitikk er blitt slett famling. Dagens postmoderne virkelighet krever nye innsikter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nylig kom Kulturrådets utredningsavsnitt med tre nye rapporter om kunstneres kår i Norge. Sjelden har vi fått en så bred og omfattende inngang til dette feltet. Men det er ikke hyggelig lesning. Felles for de tre rapportene er påvisningen av grove misforhold, et misforhold mellom ordene og tingene, eller rettere: et misforhold mellom statens ord og intensjoner og tingenes egentlige tilstand for kunstnere i Norge i dag.

De tre rapportene viser først til norsk kulturpolitikks tradisjonsrike og brede satsing og sikring av norsk kultur og tradisjon, men så sier det stopp. De tre rapportforfatterne, sosiologene Per Mangset og Svein Bjørkås og antropolog Ellen Aslaksen, peker på det vi må kalle tre store skandaler i norsk kulturpolitikk: Per Mangset har i Kunstnerne i sentrum - om sentraliseringsprosesser og desentraliseringspolitikk innen kunstfeltet. Rapport nr. 11 (Norsk kulturråd 1998) påvist at statens mektige (og delvis retoriske) vilje til desentralisering ikke har kuet det vi kan kalle kunstnerens vilje til sentralisering.

Desentraliserings politikken er nesten totalt overkjørt av sentraliserings prosessene. Det enorme misforholdet er nå for første gang kartlagt og målt helt nøyaktig i tall og figurer: Bare litt over 10% av folket bor i Oslo-området, men langt over 50% av alle kunstnere bor her, og en enda større del av den samlede kunstomsetningen i landet skjer utelukkende i Oslo. Vi må diskutere hva vi vil, og ikke bare tro at vi driver desentraliseringspolitikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer