Anmeldelse: Aage Storm Borchgrevink, Giganten

Skandaler og paradokser

Aage Storm Borcgrevink har skrevet historien til selskapet som mer enn noen annen institusjon har preget vår tids Norge.

HISTORISK: Fra åpningen av plattformen Draugen utenfor Kristiansund i 1993. Foto: NTB SCANPIX
HISTORISK: Fra åpningen av plattformen Draugen utenfor Kristiansund i 1993. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Hvis Flåklypa Grand Prix var oljehistorien for de optimistiske 1970-årene, Dynastiet for de hedonistiske 1980-årene og Jonas Wergeland-trilogien for de stormannsgale 1990-årene, var Mammon historien som fanget de konspiranoide 2010-årene.»

Slik sammenfatter Aage Storm Borchgrevink de kulturelle uttrykkene for periodene han beskriver i sin nye bok om Statoil. Det finnes tidligere Statoil-historier, forfattet av journalister i Statoils tjeneste. Arve Johnsens to bøker, skrevet i selvrettferdig harme rett etter at han ble tvunget til å gå av, er en slags oljeversjon av Gerhardsens tilsvarende selvrettferdige og forenklede framstilling av sin tid i norsk politikk. Vårt tids Equinor har dessuten bevilget 25 millioner for å få et offisielt historieverk, med faghistorikernes «nøytrale» stempel, når selskapet fyller 50 år i 2022.

Borchgrevink er imidlertid den første som uten bånd til selskapet har kastet seg ut i det og skrevet en uautorisert historie om selskapet som mer enn noen annen institusjon har preget vår tids Norge. Det har blitt en velskrevet bok om viktige sider ved vår nære forhistorie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer