Skandaløst og pinlig

Hvis byregjeringen stopper byggingen av Deichman i Bjørvika, får Oslo aldri noe nytt hovedbibliotek.

DOMMEDAG: Onsdag ettermiddag skal byregjeringssjef Raymond Johansen kunngjøre om han vil stoppe byggingen av nytt hovedbibliotek eller ikke. Byregjeringen er etter sigende overrasket over de sterke reaksjonene i debatten. Det burde den ikke være.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DOMMEDAG: Onsdag ettermiddag skal byregjeringssjef Raymond Johansen kunngjøre om han vil stoppe byggingen av nytt hovedbibliotek eller ikke. Byregjeringen er etter sigende overrasket over de sterke reaksjonene i debatten. Det burde den ikke være. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Kommentar

I morgen er dommedag for planene om nytt hovedbibliotek i Oslo. Et nytt praktbygg i Bjørvika skulle egentlig stått ferdig neste år. Grunnarbeidet er gjort, en plakett med tidligere biblioteksjef Liv Sæterens navn er pelet i grunnen, etter at naboen min brukte sine siste 30 år før pensjonsalderen til å kjempe for nytt bibliotek. Prosjektet er tre år forsinket og blir nær en halv milliard kroner dyrere enn vedtatt øvre kostnadsgrense. Onsdag ettermiddag skal byregjeringssjef Raymond Johansen kunngjøre om han vil stoppe byggingen eller ikke. Byregjeringen er etter sigende overrasket over de sterke reaksjonene i debatten. Det burde den ikke være.

Historien er lang og sørgelig. Da Deichman fylte 200 år i 1985, var kommunens gave til biblioteket en utbygging av lokalene på Hammersborg. Modellen forsvant i budsjettkutt. Siden den gang har mer enn 25 alternativer, fra Galleri Oslo til Vestbanen, vært utredet, planlagt og forkastet. En lang rekke kulturbyråder har feiret vedtak om nybygg som det aldri ble noe av. Men siden 1992 har vekslende byråd jobbet etter vedtaket om at det er behov for et nytt hovedbibliotek i Oslo. Bygningen fra 1933 er vakker, men håpløst utdatert. Lokalene er så lite egnet for moderne bibliotekdrift at beregninger viser at Deichman vil bli mer enn 300 prosent mer effektivt i nytt bygg.

I 2008 presenterte kulturminister Trond Giske og byrådsleder Erling Lae en både pragmatisk og visjonær løsning. Staten kjøpte vestbanetomta for å bygge nytt nasjonalmuseum, Oslo kommune skulle bygge nytt bibliotek ved Operaen. Bystyret vedtok planene året etter. Ved byggestart oppsto nye problemer. Vanskelige grunnforhold gjorde at det fosset inn vann ved utgravingen, samtidig fosset både penger og tidsperspektivet ut. Ansvaret må fordeles på prosjektledelsen og hovedentreprenøren, som kommunen nå har sagt opp avtalen med.

Byregjeringssjef Raymond Johansen hadde knapt tiltrådt før han varslet en full gjennomgang av alle tall på nytt. Ønsket om bedre kontroll er lett å forstå. En eventuell stans av nytt hovedbibliotek i Bjørvika vil derimot være både skammelig, skandaløs og pinlig.

Biblioteket er et åpent, demokratisk rom, uten alkoholservering eller aldersgrense og et av få steder man kan sitte hele dagen uten å bli bedt om å kjøpe noe. Det er inkluderende, tilbyr litteratur på hundrevis av språk og vil i et nytt bygg tilby digital kunnskapsutvikling og fysiske arrangementer for langt flere enn de mer enn to millionene besøk på Deichman siste år. Et nytt hovedbibliotek i Bjørvika vil sikre millioner av besøk til den nye bydelen, fra brede lag av byens befolkning.

Alternativet, å omregulere tomten for å selge den til høystbydende, vil gjøre Operaen og etter hvert Munch-museet til eneste besøkssted i den nye bydelen for andre enn de dresskledde kvinner og menn som jobber og bor der. Det vil være en byutviklingspolitisk skandale.

En hemmelig rapport ble fredag overlevert byregjeringen som beslutningsgrunnlag. Etter 30 år med planlegging, politisk amatørskap og store utgifter fikk underliggende etater 14 dager til å utrede alternativer til hovedbiblioteket i Bjørvika.

Å stoppe byggingen vil koste minimum 700 millioner, sannsynligvis mye mer. Tallet er ett år gammelt, inkluderer ikke tomtekostnaden på 150 millioner og heller ikke de mange kontraktene som er inngått siden da - seinest 30 millioner med en entreprenør forrige mandag. Disse kostnadene må legges til alle andre alternativer for biblioteket. Rapporten ser ellers ikke på tapt tid, men på kombinasjonen av drifts- og investeringskostnader.

Kilder forteller at Kultur- og idrettsbygg heldigvis raskt parkerte forslaget om å flytte biblioteket til Tøyen, så det ikke er med i rapporten. Der stilles nytt hovedbibliotek i Bjørvika opp mot ulike alternativer av oppgradering på Hammersborg og det å droppe et hovedbibliotek fullstendig, til fordel for en håndfull større filialer rundt i bydelene. Det siste alternativet, uten sentraliserte funksjoner, vil gi skyhøye driftskostnader fordi flere filialer samtidig da må gjøre det samme som en gjør i dag.

Rapporten viser at det eneste konkurransedyktige alternativet til å fortsette byggingen i Bjørvika, er at hovedbiblioteket blir der det er. En storstilt oppgradering vil også bli dyrere enn å fortsette byggingen i Bjørvika. En mindre oppussing av Hammersborg vil bli billigere, men være en dårligere løsning enn den som var planlagt i detalj for 30 år siden.

En så skammelig beslutning tror jeg ikke byregjeringen vil fatte. Raymond Johansen må fortsette byggingen i Bjørvika.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.