Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Skandaløst

Bård Tufte Johansen og Harald Eia sjokkerer igjen. Under gårsdagens premiere på «Åpen Post» leste komikerduoen opp fiktive selvmordsbrev og spøkte med at lettkledde damer egentlig inviterer til å bli voldtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går startet tredje runde i «Åpen Post» med at komikerduoen Harald Eia og Bård Tufte Johansen leste opp fiktive selvmordsbrev.

Spøkte med voldtekt

Duoen fortsatte å provosere: I et seinere og lengre innslag «intervjuet» Bård en voldtatt dame, og kom med påstander om at det var hennes lettkledde klesstil som gjorde henne til offer.

Generalsekretær i Rådet for Psykisk helse, Tor Øystein Vaaland, mener at gårsdagens to innslag er langt verre enn det å se Eia i netto, slik vi før har sett.

- Bård og Harald har tradisjonelt representert en klok humor, som har utfordret oss og tøyd grenser. Det gjør de ikke lenger. De representerer plutselig dårskapen. Om Harald lager humor om seg selv, er det helt ukomplisert. Det som er problematisk, er at de her lager humor på bekostning av de svake i samfunnet, sier Vaaland.

«Skandaløst»

Vaaland mener at duoens sketsjer manglet overraskelsesmomentet som sørger for at fordommene brytes ned.

- De sitter i beste sendetid i moderkanalen NRK, og bruker sin makt på en forferdelig dårlig måte. Det er skandaløst, sier Vaaland.

Generalsekretær i Mental Helse Norge, Einfrid Halvorsen, reagerer særlig sterkt på selvmordsinnslaget.

- Programmet henvender seg mot et yngre publikum, og den type humor viser lite respekt for et stort samfunnsproblem. Det egner seg ikke i den type program, sier Halvorsen.

Leder i Norsk Psykiatrisk forening Bjarte Stubhaug sier komikerne umulig kan ha forstått konsekvensene av innslagene.

- Jeg synes det er respektløst og uverdig. De har en umoden form for humor. De synes ikke å forstå at intensjonen med et budskap ikke er det samme som det som blir oppfattet av mottakeren, sier Stubhaug.

På kanten

Bård Tufte Johansen innrømmer at innslagene om voldtekt og selvmord kan støte mange.

- Innslaget om voldtekten og selvmordet var på kanten, og jeg håper vi ikke har såret for mange. Det er et ganske hardt samfunn, for å speile samtida, er det klart at noe må være hardt. Innslagene var veldig gjennomtenkte, og jeg håper at de slo den riktige veien, sier Bård.

- Hvorfor laget dere innslaget om selvmord?

- Fordi det var et klassisk humorinnslag der vi tar for oss språket i selvmordsbrev. Jeg følte at folk lo en veldig latter da, mens på voldtektsinnslaget lo de mer innestengt. Det er for så vidt greit at folk også har disse følelsene når de ser innslaget, sier Bård.

Hele Norges coronakart