Debatt: Dobbelt statsborgerskap

Skaper et samfunn bestående av første- og annenrangs borgere

Saken om dobbelt statsborgerskap trenger ikke bli en del av Sylvi Listhaugs skremselspropaganda.

SKREMMER: Saken om dobbelt statsborgerskap trenger ikke bli en del av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs skremselspropaganda, skriver artikkelforfatteren.
SKREMMER: Saken om dobbelt statsborgerskap trenger ikke bli en del av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs skremselspropaganda, skriver artikkelforfatteren.Vis mer
Meninger

Endelig skjedde det! Den 20. desember meddelte Justis- og beredskapsdepartementet at det blir en høring om å tillate dobbelt statsborgerskap i Norge. Det ligger også an til flertall for dette på Stortinget. Dette burde vært en gledens dag for alle med internasjonal bakgrunn i Norge.

I et Si ;D-innlegg 19. mai i år skrev jeg at regjeringen ville innføre dobbelt statsborgerskap fordi det ville gjøre det lettere å frata innvandrere deres norske pass. Vi ser i regjeringens pressemelding fra 20. desember 2017 at dette faktisk er hovedmotivasjonen for at departementet vil sende forslaget til høring. Sylvi Listhaug promoterer forslaget som et tiltak for terrorbekjempelse, framfor et samlingsprosjekt. Å bekjempe terror er selvsagt viktig, men jeg er sterk tilhenger av muligheten for dobbelt statsborgerskap – men at det knyttes til at man kan bli fratatt statsborgerskapet sitt som en straff, syns jeg er skremmende. Saken om dobbelt statsborgerskap trenger ikke bli en del av Listhaugs skremselspropaganda.

Med muligheten til dobbelt statsborgerskap, legger regjeringen i det samme forslaget til at norsk statsborgerskap kan fjernes ved lovbrudd med en strafferamme på seks år eller mer. Justisdepartementet sier at dette bare skal omfatte personer med annet statsborgerskap i tillegg til det norske. Det skaper et samfunn bestående av første- og annenrangs borgere, et samfunn der noen har mindre rettigheter bare på grunn av deres internasjonale bakgrunn. Jeg selv har to pass, mor er norsk og far er italiensk. Betyr det at jeg og alle i samme situasjon skal straffes hardere enn de med to norske foreldre? Et trygt og velfungerende demokrati forutsetter likhet for loven for alle.

Regjeringens formål med taps-forslaget er å beskytte landet mot mulig terrorisme og andre samfunnstrusler. For utsatte grupper i samfunnet kan denne ulikheten for loven føre til mistillit og manglende tilhørighet til den norske staten, noe som vil hemme integreringen. Jeg er skeptisk til om dette forslaget vil gjøre Norge tryggere. I Europa har blant andre Storbritannia, Frankrike og Danmark innført liknende tapsregler. Selv med slike lovverk ser man ikke noen umiddelbar bedring i terrorbildet. Regjeringen må vektlegge forslaget om dobbelt statsborgerskap som tilrettelegging for det moderne, multikulturelle Norge og nye, internasjonale familiestrukturer. Derfor er det viktig med et JA til dobbelt statsborgerskap, og NEI til tap av statsborgerskap.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.