MELK: Både frukt og grønt, fisk, grove kornprodukter, moderat mengde kjøtt og tre porsjoner magre meieriprodukter er en del av et sunt og variert kosthold, skriver innleggsforfatteren. Foto: Frank May / NTB Scanpix
MELK: Både frukt og grønt, fisk, grove kornprodukter, moderat mengde kjøtt og tre porsjoner magre meieriprodukter er en del av et sunt og variert kosthold, skriver innleggsforfatteren. Foto: Frank May / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Kosthold

Skaper frykt og forvirring

Vi er bekymret over at kosthold stadig oppleves å bli mer komplisert, spesielt blant barn og unge.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Ida Berg Hauge
Ida Berg Hauge Vis mer

I et debattinnlegg i Dagbladet stiller Tanja Kalchenko og Nina Johansen spørsmålet «bør barn virkelig drikke kumelk?» Svaret på det er ja, det må de svært gjerne.

Den negative retorikken til Kalchenko og Johansen rundt vanlig mat hører ikke hjemme i folkehelsearbeidet. Det bør være unødvendig å bruke skremselspropaganda for å fremme et vegansk kosthold, og det bidrar fort til kostholdsforvirring.

Både frukt og grønt, fisk, grove kornprodukter, moderat mengde kjøtt og tre porsjoner magre meieriprodukter er en del av et sunt og variert kosthold anbefalt av Helsedirektoratet.

En utfordring i det norske kostholdet er, som de påpeker, inntaket av mettet fett. Nettopp derfor anbefaler helsemyndighetene at vi velger de magre meieriproduktene til daglig. Disse produktene inneholder fra svært lite til noe fett.

Med 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag vil man ligge langt under øvre anbefalte grense for mettet fett. I tillegg vil disse porsjonene være en betydelig bidragsyter til en rekke næringsstoffer som kalsium, jod, B-vitaminer, fosfor, kalium og proteiner av god kvalitet, som vi trenger å få i oss hver dag.

Kalchenko og Johanson anklager helsepersonell for å skremme med næringsmangler og ikke være oppdatert på hva den nye generasjonen spiser.

Utviklingen i norsk kosthold bekrefter at melk og meieriprodukter i høy grad er en del av nordmenns kostvaner, og landsrepresentative undersøkelser utført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) bekrefter at hele ni av ti nordmenn har ett eller flere meieriprodukter i kjøleskapet sitt.

Det er trygt å utelate animalske kilder fra kosten, også for barn, dersom man samtidig sørger for å sette sammen kostholdet slik at det fortsatt bidrar med alle næringsstoffer man trenger daglig. Men det betyr ikke at det er anbefalt eller at det er det beste for alle.

Man skal også være oppmerksom på er at selv om man velger å bytte ut melk med plantedrikk, så er det bare et fåtall av alle plantedrikker som er beriket med jod. Når vi vet at mange får i seg for lite jod, og spesielt unge kvinner i fertil alder, er det svært problematisk å råde denne gruppen til å kutte melk.

PETA: Mener apene blir mishandlet og tvunget til å plukke opp til 1000 kokosnøtter hver dag. Video: PETA. Reporter: Celina Morken Vis mer

Melk og meieriprodukter er sammen med hvit saltvannsfisk den største kilden blant svært få andre kilder til jod i det norske kostholdet.

Vi i Melk.no er bekymret over at kosthold stadig oppleves å bli mer komplisert, spesielt blant barn og unge. I økende grad handler diskusjonen rundt mat om spesialdietter og kategorier av mat som bør kuttes ut. Dette bidrar til å skape frykt og forvirring, ikke matglede.

En undersøkelse gjennomført av Norstat for Melk.no viser at hele 47 prosent av mødre med barn over seks år er engstelige for at kostholdskaoset skal gi barna et dårlig forhold til mat. Da er det viktig at vi voksne støtter oss til myndighetens kostråd som fremmer et balansert kosthold i kombinasjon med daglig fysisk aktivitet.

Dette arbeidet mener vi at alle, og spesielt helsepersonell, bør være med og fremme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer