Netflix:

Skaper full forvirring

Netflix' nye passord-grep får flere brukere til å klø seg i hodet.

NY MODELL: Netflix prøver nå ut en ny modell for kontodeling blant brukerene sine i Chile, Peru og Costa Rica. Foto: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/Shutterstock
NY MODELL: Netflix prøver nå ut en ny modell for kontodeling blant brukerene sine i Chile, Peru og Costa Rica. Foto: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/Shutterstock Vis mer
Publisert

Strømmegigantenes store hodepine har lenge vært at brukerne deres byttelåner passord med folk utenom egen husstand.

Selskapene taper nemlig milliarder av dollar årlig på at brukerne byttelåner strømmekontoer med mennesker som ikke bor under samme tak.

Nå er Netflix i gang med utprøvingen av en ny modell, som skal sørge for at de som «synder» må betale mer.

Ulike erfaringer

I mars ble de latinamerikanske landene Chile, Peru og Costa Rica prøvekaniner for eksperimentet, men ifølge Rest of world har det oppstått full forvirring etter to måneder.

Rest of world er en ideell, global publikasjon som journalistisk dekker den teknologiske utviklingen og påvirkningen utenfor den vestlige verden.

Nettstedet har snakket med flere peruanske brukere, og erfaringene er svært ulike.

- HADDE 78 KONER: Warren Jeffs er leder for en sekt der de praktiserer polygami. Nå kommer det en dokumentarserie på Netflix om dette, der forteller ei at han hadde 78 koner. Video: Steffen Pettersen/Netflix Vis mer

For det første har ingen av dem mottatt felles informasjon om de nye endringene som har trådt i kraft. For det andre er det store forskjeller i hvordan de nye reglene håndheves.

Mens noen har fått en høyere regning for å dele kontoen sin med venner og familie utenom husstanden, fortsetter andre å dele kontoen sin uten konsekvenser.

Rest of world legger til grunn at Netflix kan ha prøvd ut flere versjoner av den nye modellen samtidig, eller at de ikke helt har definert de endelige vilkårene for modellen ennå.

Må testes

IT-ekspert og partner i rådgivningsselskapet Otte, Torgeir Waterhouse, sier at Netflix egentlig bare prøver å finne en løsning ut fra brukernes vaner og ønsker.

- Netflix har sett at deres brukere ønsker å dele konto, og prøver nå å finne en løsning, en god balanse, på dette. For å få til det, må de nødvendigvis prøve det i praksis. Man kan lage og diskutere så mange modeller man bare vil, men man trenger erfaring og testing for å oppdage hva som funker og ikke funker, forklarer Waterhouse til Dagbladet.

RAUSE STRØMMESELSKAPER: IT-ekspert Torgeir Waterhouse mener egentlig at strømmetjenestene har vært rause i håndteringen av delte kontoer, da de kunne brukt sterkere lut fra start.Foto: Otte
RAUSE STRØMMESELSKAPER: IT-ekspert Torgeir Waterhouse mener egentlig at strømmetjenestene har vært rause i håndteringen av delte kontoer, da de kunne brukt sterkere lut fra start.Foto: Otte Vis mer

Foruten at Netflix taper penger på at folk låner hverandres konto i stedet for å tegne et eget abonnement, har de også egne avtaler med rettighetshavere av filmer og serier som de må følge.

- Ofte sier disse at det er du som abonnent som skal ha tilgang, ikke alle andre, sier Waterhouse.

Vanskelig å kommunisere ut

At det er forvirrende, og at Netflix ikke alltid når ut med et felles budskap, er bare å regne med i en slik fase, mener han.

- Når var sist du leste en lang mail fra Netflix, spør han.

Dagbladets journalist blir svar skyldig.

- Nettopp. Det er forferdelig vanskelig å nå ut med masseutsendte mailer som helst skal leses av alle, sier han.

ETT ÅR: Netflix-filmen «365 days» huskes av mange for de mange intense sex-scenene. Nå kommer oppfølgeren som har fått navnet: «365 days - The day». Video: Rød Løper/Netflix Vis mer

Waterhouse mener egentlig at strømmetjenestene har vært rause i håndteringen av delte kontoer, da de kunne brukt sterkere lut fra start.

- De kunne håndhevet vilkårene strengere. Det er jo ikke vanskelig for dem å se i deres systemer at en konto er logget på i Bergen og Oslo samtidig, og at det ikke er mulig for én person. Sånn sett kan man berømme aktørene, for at de ikke har benyttet den muligheten, sier han.

Ifølge Waterhouse er det ikke gitt at det er nært forestående at norske Netflix-brukere vil bli møtt med samme modell som i Latin-Amerika.

- Det kommer an på om den modellen lar seg gjøre eller ikke, men det kan godt tenkes at vi ser andre eksperimenter - også her til lands, sier Waterhouse.

Reagerte på ulik praksis

Den ulike praksisen i Latin-Amerika har også fått nasjonale forbrukermyndighetene i Chile, Peru og Costa Rica til å reagere.

I mai deltok de i et møte med Netflix, og rådet strømmegiganten til å lage en tydeligere kanal for informasjonsflyt om endringene til kundene, samt å definere mer presist hva som regnes som en «husholdning».

Summen de peruanske brukerne må betale for å hekte på en ny bruker utenom husstanden ligger på 8 peruanske sol - cirka 20 norske kroner - og er betraktelig billigere enn om de skulle tegnet et nytt abonnement for om lag 63 norske kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer